Barszcz ogórkowy
Barszcz z buraków z dodatkiem kiszonych ogórków oraz ziemniaków, przygotowany na wodzie z kiszonych ogórków. To danie pochodzące z kuchni kaszubskiej i łączy w sobie barszcz czerwony z zupą ogórkową. Jest to niezwykle smaczne połączenia, a do tego bardzo zdrowe!
Buraki to niesamowite warzywa, które mają mnóstwo właściwości leczniczych i odżywczych. Wpływają korzystnie na kondycję serca, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, oczyszczają krew, pomagają w produkcji czerwonych krwinek i zapobiegają anemii, a także odgrywają ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych.
Buraki to niesamowite warzywa, które mają mnóstwo właściwości leczniczych i odżywczych. Wpływają korzystnie na kondycję serca, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, oczyszczają krew, pomagają w produkcji czerwonych krwinek i zapobiegają anemii, a także odgrywają ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych.
Natomiast ogórki kiszone i sok powstały podczas ich kiszenia, dzięki bakteriom kwasu mlekowego, mają dobroczynny wpływ na jelito i jego mikroflorę bakteryjną oraz wzmacniają odporność organizmu.
Dlatego talerz takiej zupy to prawdziwa bomba witaminowa - każdego postawi na nogi i doda energii!
Składniki:
Wykonanie:
Buraki myjemy i gotujemy razem ze skórką w garnku lub możemy zawinąć je w folię aluminiową i upiec w piekarniku (190 stopni przez 60-90 min. w zależności od wielkości buraków). Miękkie buraki studzimy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę podobnej wielkości co buraki. Gotujemy w osolonej wodzie, w osobnym garnku do miękkości.
- 500 g buraków
- 5 ogórków kiszonych
- 4-5 ziemniaków
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 szklanka wody z ogórków kiszonych
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 duży pęczek koperku
- szczypta cukru
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę podobnej wielkości co buraki. Gotujemy w osolonej wodzie, w osobnym garnku do miękkości.
Ugotowane i pokrojone buraki przenosimy do garnka, w którym będziemy gotowali zupę i zakwaszamy kilkoma łyżkami wody z ogórków, aby nie traciły barwy. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut.
Ogórki kiszone ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do zupy razem z pozostałą wodą z ogórków. Następnie do zupy wlewamy zahartowaną wcześniej śmietanę i dodajemy ugotowane ziemniaki. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na końcu dodajemy umyty i posiekany koper. Gotujemy jeszcze przez około 2 min. i wlewamy na talerze.
Wygląda bardzo smacznie. Nigdy nie słyszałam o takiej zupie
OdpowiedzUsuńciekawa zupa
OdpowiedzUsuń