Warsztaty kulinarne

Moda na gotowanie trwa w najlepsze! W dzisiejszych czasach nie służy ono już tylko temu, by zaspokoić głód. Gotowanie dla jednych może być sztuką, pasją i sposobem na życie, a dla innych relaksem, odskocznią od codzienności lub po prostu fajną zabawą. W ostatnich latach zmieniło się też podejście ludzi do gotowania i dla większości przestało być ono koniecznością. A to wszystko dzięki programom kulinarnym, które są ogromnym źródłem inspiracji. Staliśmy się bardziej otwarci na nowe smaki, nowe przepisy, coraz częściej sami eksperymentujemy i dobrze się przy tym bawimy. Dlatego gotowanie stało się również świetnym sposobem spędzania wolnego czasu z rodziną lub przyjaciółmi, a różnego rodzaju warsztaty kulinarne cieszą się ogromną popularnością.





Warsztaty kulinarne - dla kogo?

Warsztaty kulinarne to nie tylko nauka nowych umiejętności i poszerzenie swojej wiedzy kulinarnej, ale przede wszystkim dobra zabawa połączona z degustacją. Takie warsztaty dedykowane są zarówno dla prawdziwych pasjonatów gotowania, jak i amatorów. Pod okiem profesjonalnych mistrzów kuchni każdy może sprawdzić swoje umiejętności kulinarne. Jest to również świetny pomysł na imprezę integracyjną dla firm.





Warsztaty kulinarne jako impreza integracyjna

Warsztaty kulinarne dla firm to znakomity sposób na integrację pracowników. Wspólne gotowanie pomaga budować oraz scalać zespół, a także uczy wzajemnej komunikacji i współpracy. Poza tym, to doskonała zabawa oraz duża dawka emocji i śmiechu, zakończona pyszną ucztą z degustacją wspólnie przygotowanych potraw.

Imprezę w formie warsztatów kulinarnych można zorganizować dla grup każdej wielkości - od kilku do nawet kilkuset pracowników. 
Taka impreza integracyjna może być prowadzona w formie wspólnego przygotowywania posiłku lub zdrowej rywalizacji, w której uczestnicy są podzieleni na zespoły i toczą prawdziwy pojedynek kulinarny.

Firmy organizujące warsztaty kulinarne zapewniają cały potrzebny sprzęt, jak: kuchenki, garnki, patelnie, noże oraz składniki niezbędne do przygotowania potraw, a prowadzący to często kulinarne osobowości i profesjonalni mistrzowi kuchni, którzy dokładnie omawiają przygotowanie potrawy, dzieląc się swoimi trikami, pomysłami i radami.



Tematykę warsztatów warto dopasować tak, by była świetną zabawą zarówno dla początkujących, jak i dla zaawansowanych kucharzy.


Kulinarne imprezy tematyczne to najczęściej:

  • kuchnia włoska
  • kuchnia tajska
  • kuchnia polska
  • kuchnia hiszpańska
  • kuchnia indyjska
  • dania sezonowe
  • tematyka świąteczna

Dodatkowo warsztaty można połączyć z degustacją piwa lub degustacją wina.



Zalety warsztatów kulinarnych jako imprezy integracyjnej:

  • doskonalenie umiejętności pracy w zespole
  • nauka komunikacji i współpracy
  • budowanie oraz ocieplenie relacji między pracownikami
  • nauka nowych umiejętności kulinarnych
  • okazja do poznania kuchni świata
  • świetna zabawa zakończona kulinarnym sukcesem
  • biesiada przy wspólnie przygotowanym posiłku





* Wpis powstał we współpracy z Fabryka Atrakcji


Komentarze

  1. Myślę, że taka akcja to fajny sposób na poznanie nowych smaków. Dla mnie bomba:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł takie warsztaty można się nauczyć czegoś nowego. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie wzięłabym udział w takich warsztatach :-D

    OdpowiedzUsuń
  4. Sama bym się na takie wybrała

    OdpowiedzUsuń
  5. Warto na tego typu warsztaty zabrać dobry sprzęt AGD. Jeśli już uczyć się gotowania to na lepszy sprzęcie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny