Omlet ze szparagami i pomidorkami
Omlet śniadaniowy na słono z zielonymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi to pomysł na szybkie i lekkie śniadanie. A do tego pyszne i zdrowe! Taka śniadanie jest bardzo pożywne i z pewnością zapewni solidny zastrzyk energii na cały poranek...
Omlet można przygotować z różnymi dodatkami, ale o tej porze roku warto sięgnąć po szparagi, bo to bardzo zdrowe warzywo, a sezon na nie jest bardzo krótki 😉
Więcej na temat szparagów można poczytać w "Kuchennej Aptece" ⇨ KUCHENNA APTEKA #33 - SZPARAGI
Składniki:
Wykonanie:
Szparagi myjemy i osuszamy, a następnie odcinamy twarde, zdrewniałe końce. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie, na stojąco, w wysokim, wąskim garnku, przez około 6-8 min. Odcedzamy.
Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i kroimy na pół.
Do kubka wbijamy jajka, roztrzepujemy je i przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Na patelni rozgrzewamy minimalną ilość tłuszczu i wlewamy masę jajeczną. Na wierzchu układamy szparagi oraz pomidorki. Przykrywamy i smażymy do momentu, aż się zetnie. Wykładamy na talerz.
Omlet można przygotować z różnymi dodatkami, ale o tej porze roku warto sięgnąć po szparagi, bo to bardzo zdrowe warzywo, a sezon na nie jest bardzo krótki 😉
Więcej na temat szparagów można poczytać w "Kuchennej Aptece" ⇨ KUCHENNA APTEKA #33 - SZPARAGI
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 6 cienkich szparagów zielonych
- 3 pomidorki koktajlowe
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- odrobina oleju
Wykonanie:
Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i kroimy na pół.
Do kubka wbijamy jajka, roztrzepujemy je i przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Na patelni rozgrzewamy minimalną ilość tłuszczu i wlewamy masę jajeczną. Na wierzchu układamy szparagi oraz pomidorki. Przykrywamy i smażymy do momentu, aż się zetnie. Wykładamy na talerz.
Komentarze
Prześlij komentarz