Kuchenna Apteka #35 - Miód Manuka

Miód Manuka jest to naturalny miód wytwarzany w Nowej Zelandii, z nektaru kwiatów krzewu Manuka (Leptospermum scoparium) zwanego również drzewem herbacianym. Jest to rzadki i wyjątkowy miód, który jest produkowany tylko przez kilka tygodni każdego roku, kiedy kwitną krzewy Manuka. I to właśnie dzięki nim miód ten zyskuje swoje cenne właściwości lecznicze, które były wykorzystywane od stuleci przez rdzennych mieszkańców kraju.
Badania naukowe dowodzą, że charakteryzuje się on licznymi właściwościami prozdrowotnymi - działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie oraz wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego oraz odpornościowego. A to nie wszystkie jego właściwości!
Dowiedz się...
- czym różni się od tradycyjnych miodów?
- dlaczego warto go spożywać?
- czym cechuje się oryginalny miód Manuka?




W czym tkwi sekret miodów Manuka?

Miód Manuka odróżnia się od innych miodów wysoką zawartością naturalnie występującego związku o nazwie methylglyoxal (MGO), który odpowiada za lecznicze właściwości miodu. Methylglyoxal jest związkiem chemicznym o działaniu bakteriobójczym, który powstaje podczas przemian dihydroksyacetonu, które zachodzą w naturze przy udziale enzymów produkowanych przez bakterie. Im większe stężenie tego związku, tym silniejsze działanie antybakteryjne.
Tradycyjne miody posiadają do 10 mg MGO na 1 kilogram, a w miodzie Manuka stężenie MGO jest od 10 do nawet 50 razy wyższe. Najwyższe stężenie methylglyoxalu znajduje się w miodzie Manuka MGO 550+.

Na rynku dostępne są następujące miody Manuka:
  • MGO 30+ zawiera minimum 30 mg/kg methylglyoxalu
  • MGO 100+ zawiera minimum 100 mg/kg methylglyoxalu
  • MGO 250+ zawiera minimum 250 mg/kg methylglyoxalu
  • MGO 400+ zawiera minimum 400 mg/kg methylglyoxalu
  • MGO 550+ zawiera minimum 550  mg/kg methylglyoxalu




Miód Manuka to źródło:
  • methylglyoxalu (MGO) - opis powyżej
  • przeciwutleniaczy - polifenoli (flawonoidy, kwasy fenolowe)
  • węglowodanów - glukozy, fruktozy, maltozy
  • kwasów organicznych
  • enzymów
  • aminokwasów
  • wapnia
  • żelaza
  • magnezu
  • potasu
  • fosforu
  • manganu
  • kobaltu
  • witaminy A
  • witaminy C
  • witamin z grupy B: B1, B2, B6, B12
  • kwasu foliowego
  • biotyny


Wartości zdrowotne miodu Manuka:
  • posiada właściwości antybakteryjne
  • wspomaga leczenie infekcji wywołanych gronkowcem złocistym opornym na metycylinę, paciorkowcami, E. coli i Helicobacter pylori
  • ma silne działanie przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne
  • wykazuje właściwości antywirusowe względem wirusa grypy oraz półpaśca
  • wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego
  • wspomaga leczenie wrzodów żołądka, refluksu i nadkwasoty
  • łagodzi zaburzenia trawienia
  • leczy biegunki bakteryjne, wzdęcia, kolki
  • polecany przy zespole jelita nadwrażliwego
  • poprawia florę bakteryjną jelit
  • pomaga zwalczyć szkodliwe bakterie zaburzające funkcjonujące w przewodzie pokarmowym
  • wspomaga ochronę wątroby
  • zwiększa wydzielanie żółci
  • pomocny przy zakażeniach dróg moczowych i pęcherza
  • poprawia odporność organizmu
  • chroni przed grypą i przeziębieniem
  • łagodzi ból gardła oraz katar i zapalenie zatok
  • wykazuje korzystne działanie w przypadku mukowiscydozy
  • pomaga przy trudno gojących się ranach i odleżynach
  • leczy trądzik i egzemę
  • zapewnia dobrą kondycję skóry
  • chroni przed uszkodzeniami powodowanymi przez promieniowanie UV
  • przeciwdziała tworzeniu się płytki nazębnej i zapobiega zapaleniu dziąseł
  • polecany przy chorobach układu nerwowego
  • pomocny przy nerwicach, depresji, bezsenności
  • obniża ciśnienie krwi
  • poprawia krążenie krwi
  • wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i Alzheimera




Uwaga!
  • nie powinno się podawać dzieciom poniżej 1 roku życia
  • rozpuszczając miód w herbacie czy wodzie, należy pamiętać, że temperatura nie może przekraczać 40 stopni Celsjusza
  • nie należy spożywać miodu przy cukrzycy oraz alergii na produkty pszczele
  • kupując miód Manuka należy uważać na podróbki i wybierać zawsze oryginalny produkt z certyfikatem, sprowadzany bezpośrednio z Nowej Zelandii 


Ciekawostki:
  • miód należy spożywać na czczo, najlepiej z samego rana 20–30 minut, przed posiłkiem w ilości 1–3 łyżeczki do herbaty
  • 100 g miodu zawiera ok. 324 kcal, dlatego jego nadmierne spożywanie może przyczyniać się do przyrostu masy ciał 
  • sprzedawane są one jedynie w sklepach ekologicznych ze zdrową żywnością


Czym charakteryzuje się oryginalny miód Manuka?
  • ma jasnobrązową barwą
  • posiada gęstą, kremową konsystencją
  • w smaku jest lekko gorzkawy, ziemisty przypominający trochę smak miodu wrzosowego
  • posiada aromatyczny zapach
  • został wyprodukowany na terenie Nowej Zelandii
  • pochodzi jedynie z krzewów Manuka
  • posiada wysoką zawartość MGO
  • powinien posiadać certyfikat




Podsumowując...

Miód Manuka jest uważany za najzdrowszy miód na świecie, a jego działanie antybakteryjne udowodnione jest naukowo. 
Cena miodu Manuka jest uzależniona od stężenia methylglyoxalu i zaczyna się od około 50 zł za 250 g w przypadku MGO 30+. Jednak najefektywniejsze działanie mają miody z zawartością MGO powyżej 100 mg/kg. Warto zaopatrzyć się w taki miód, gdy chcemy wzmocnić nasz organizm i powinniśmy zażywać go profilaktycznie codziennie sam lub jako dodatek do herbaty (poniżej 40 stopni), pieczywa lub koktajli. 
Natomiast jeśli dopadła już nas choroba to powinniśmy zażywać miód o stężeniu MGO 400+ lub MGO 550+, aż do wyleczenia choroby. Poza wsparciem leczenia łagodzi on objawy tych chorób i zwalcza ból gardła.

Miód Manuka jest w 100% produktem naturalnym, pozbawionym jakichkolwiek dodatków chemicznych czy konserwantów. Mimo wysokiej ceny, cieszy się on sporą popularnością i pozytywnymi opiniami.

Jeśli szukasz produktu, który będzie miał korzystny wpływ na poprawę Twojego zdrowia, a przy tym poprawi odporność organizmu oraz samopoczucie - wypróbuj miód Manuka!




* Wpis powstał we współpracy z Miody Manuka




Komentarze

  1. Już czytałyśmy o właściwościach tego miodu i musimy się kiedyś na niego skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny wpis!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny