Kuchenna Apteka #35 - Miód Manuka
Miód Manuka jest to naturalny miód wytwarzany w Nowej Zelandii, z nektaru kwiatów krzewu Manuka (Leptospermum scoparium) zwanego również drzewem herbacianym. Jest to rzadki i wyjątkowy miód, który jest produkowany tylko przez kilka tygodni każdego roku, kiedy kwitną krzewy Manuka. I to właśnie dzięki nim miód ten zyskuje swoje cenne właściwości lecznicze, które były wykorzystywane od stuleci przez rdzennych mieszkańców kraju.
Badania naukowe dowodzą, że charakteryzuje się on licznymi właściwościami prozdrowotnymi - działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie oraz wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego oraz odpornościowego. A to nie wszystkie jego właściwości!
Miód Manuka jest w 100% produktem naturalnym, pozbawionym jakichkolwiek dodatków chemicznych czy konserwantów. Mimo wysokiej ceny, cieszy się on sporą popularnością i pozytywnymi opiniami.
Badania naukowe dowodzą, że charakteryzuje się on licznymi właściwościami prozdrowotnymi - działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie oraz wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego oraz odpornościowego. A to nie wszystkie jego właściwości!
Dowiedz się...
- czym różni się od tradycyjnych miodów?
- dlaczego warto go spożywać?
- czym cechuje się oryginalny miód Manuka?
W czym tkwi sekret miodów Manuka?
Miód Manuka odróżnia się od innych miodów wysoką zawartością naturalnie występującego związku o nazwie methylglyoxal (MGO), który odpowiada za lecznicze właściwości miodu. Methylglyoxal jest związkiem chemicznym o działaniu bakteriobójczym, który powstaje podczas przemian dihydroksyacetonu, które zachodzą w naturze przy udziale enzymów produkowanych przez bakterie. Im większe stężenie tego związku, tym silniejsze działanie antybakteryjne.
Miód Manuka odróżnia się od innych miodów wysoką zawartością naturalnie występującego związku o nazwie methylglyoxal (MGO), który odpowiada za lecznicze właściwości miodu. Methylglyoxal jest związkiem chemicznym o działaniu bakteriobójczym, który powstaje podczas przemian dihydroksyacetonu, które zachodzą w naturze przy udziale enzymów produkowanych przez bakterie. Im większe stężenie tego związku, tym silniejsze działanie antybakteryjne.
Tradycyjne miody posiadają do 10 mg MGO na 1 kilogram, a w miodzie Manuka stężenie MGO jest od 10 do nawet 50 razy wyższe. Najwyższe stężenie methylglyoxalu znajduje się w miodzie Manuka MGO 550+.
Na rynku dostępne są następujące miody Manuka:
Miód Manuka to źródło:
Wartości zdrowotne miodu Manuka:
Uwaga!
Ciekawostki:
Podsumowując...
- MGO 30+ zawiera minimum 30 mg/kg methylglyoxalu
- MGO 100+ zawiera minimum 100 mg/kg methylglyoxalu
- MGO 250+ zawiera minimum 250 mg/kg methylglyoxalu
- MGO 400+ zawiera minimum 400 mg/kg methylglyoxalu
- MGO 550+ zawiera minimum 550 mg/kg methylglyoxalu
- methylglyoxalu (MGO) - opis powyżej
- przeciwutleniaczy - polifenoli (flawonoidy, kwasy fenolowe)
- węglowodanów - glukozy, fruktozy, maltozy
- kwasów organicznych
- enzymów
- aminokwasów
- wapnia
- żelaza
- magnezu
- potasu
- fosforu
- manganu
- kobaltu
- witaminy A
- witaminy C
- witamin z grupy B: B1, B2, B6, B12
- kwasu foliowego
- biotyny
Wartości zdrowotne miodu Manuka:
- posiada właściwości antybakteryjne
- wspomaga leczenie infekcji wywołanych gronkowcem złocistym opornym na metycylinę, paciorkowcami, E. coli i Helicobacter pylori
- ma silne działanie przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne
- wykazuje właściwości antywirusowe względem wirusa grypy oraz półpaśca
- wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego
- wspomaga leczenie wrzodów żołądka, refluksu i nadkwasoty
- łagodzi zaburzenia trawienia
- leczy biegunki bakteryjne, wzdęcia, kolki
- polecany przy zespole jelita nadwrażliwego
- poprawia florę bakteryjną jelit
- pomaga zwalczyć szkodliwe bakterie zaburzające funkcjonujące w przewodzie pokarmowym
- wspomaga ochronę wątroby
- zwiększa wydzielanie żółci
- pomocny przy zakażeniach dróg moczowych i pęcherza
- poprawia odporność organizmu
- chroni przed grypą i przeziębieniem
- łagodzi ból gardła oraz katar i zapalenie zatok
- wykazuje korzystne działanie w przypadku mukowiscydozy
- pomaga przy trudno gojących się ranach i odleżynach
- leczy trądzik i egzemę
- zapewnia dobrą kondycję skóry
- chroni przed uszkodzeniami powodowanymi przez promieniowanie UV
- przeciwdziała tworzeniu się płytki nazębnej i zapobiega zapaleniu dziąseł
- polecany przy chorobach układu nerwowego
- pomocny przy nerwicach, depresji, bezsenności
- obniża ciśnienie krwi
- poprawia krążenie krwi
- wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe
- zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i Alzheimera
Uwaga!
- nie powinno się podawać dzieciom poniżej 1 roku życia
- rozpuszczając miód w herbacie czy wodzie, należy pamiętać, że temperatura nie może przekraczać 40 stopni Celsjusza
- nie należy spożywać miodu przy cukrzycy oraz alergii na produkty pszczele
- kupując miód Manuka należy uważać na podróbki i wybierać zawsze oryginalny produkt z certyfikatem, sprowadzany bezpośrednio z Nowej Zelandii
Ciekawostki:
- miód należy spożywać na czczo, najlepiej z samego rana 20–30 minut, przed posiłkiem w ilości 1–3 łyżeczki do herbaty
- 100 g miodu zawiera ok. 324 kcal, dlatego jego nadmierne spożywanie może przyczyniać się do przyrostu masy ciał
- sprzedawane są one jedynie w sklepach ekologicznych ze zdrową żywnością
Czym charakteryzuje się oryginalny miód Manuka?
- ma jasnobrązową barwą
- posiada gęstą, kremową konsystencją
- w smaku jest lekko gorzkawy, ziemisty przypominający trochę smak miodu wrzosowego
- posiada aromatyczny zapach
- został wyprodukowany na terenie Nowej Zelandii
- pochodzi jedynie z krzewów Manuka
- posiada wysoką zawartość MGO
- powinien posiadać certyfikat
Podsumowując...
Miód Manuka jest uważany za najzdrowszy miód na świecie, a jego działanie antybakteryjne udowodnione jest naukowo.
Cena miodu Manuka jest uzależniona od stężenia methylglyoxalu i zaczyna się od około 50 zł za 250 g w przypadku MGO 30+. Jednak najefektywniejsze działanie mają miody z zawartością MGO powyżej 100 mg/kg. Warto zaopatrzyć się w taki miód, gdy chcemy wzmocnić nasz organizm i powinniśmy zażywać go profilaktycznie codziennie sam lub jako dodatek do herbaty (poniżej 40 stopni), pieczywa lub koktajli.
Natomiast jeśli dopadła już nas choroba to powinniśmy zażywać miód o stężeniu MGO 400+ lub MGO 550+, aż do wyleczenia choroby. Poza wsparciem leczenia łagodzi on objawy tych chorób i zwalcza ból gardła.
Już czytałyśmy o właściwościach tego miodu i musimy się kiedyś na niego skusić :)
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis!
OdpowiedzUsuń