Kuchenna Apteka #33 - Szparagi
Szparagi to pyszne i zdrowe warzywo, które pojawia się w sklepach wiosną. Sezon na szparagi jest bardzo krótki, bo trwa od końca kwietnia do początku lipca, więc warto z niego skorzystać. Warzywo to zawiera liczne właściwości zdrowotne i jest źródłem witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, i innych składników odżywczych. Poza tym zawiera dużo białka, a przy tym ma mało kalorii.
Szparagi mogą pełnić rolę przystawki lud dodatku do obiadu. Można z nich przygotować zupę krem, sos do mięs, dodać do sałatek, pizzy, omletów, tart wytrawnych...
Polecane są szczególnie kobietom w ciąży ze względu na zawartość kwasu foliowego, który chroni przed wadami rozwojowymi płodu, a także w diecie odchudzającej ze względu na niską kaloryczność. Ponadto szparagi uważane są za jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków, więc warto podać je swojej drugiej połówce na kolację 😉
Szparagi to źródło:
Uwaga!
Ciekawostki:
Przepisy ze szparagami
Szparagi mogą pełnić rolę przystawki lud dodatku do obiadu. Można z nich przygotować zupę krem, sos do mięs, dodać do sałatek, pizzy, omletów, tart wytrawnych...
Polecane są szczególnie kobietom w ciąży ze względu na zawartość kwasu foliowego, który chroni przed wadami rozwojowymi płodu, a także w diecie odchudzającej ze względu na niską kaloryczność. Ponadto szparagi uważane są za jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków, więc warto podać je swojej drugiej połówce na kolację 😉
- białka
- przeciwutleniaczy - m.in. saponiny, karotenoidy, flawonoidy(rutyna, kwercetyna)
- witaminy C
- witaminy E
- witaminy K
- witamin z grupy B: B1, B2
- kwasu foliowego (B9)
- witaminy A
- wapnia
- fosforu
- potasu
- żelaza
- magnezu
- selenu
- błonnika
- glutationu - korzystnie wpływa na wątrobę, wzmacnia układ odpornościowy
- kwasu asparaginowego - aminokwas biorący udział w przekazywaniu bodźców w ośrodkowym układzie nerwowym
- inuliny- prebiotyk, który stymuluje wzrost korzystnej mikroflory bakteryjnej jelit
- steroli roślinnych
- fitoestrogenów, które w organizmie kobiety działają podobnie do estrogenu
Właściwości zdrowotne szparagów:
- regulują ciśnienie krwi
- obniżają poziom cholesterolu
- korzystnie wpływają na serce, zapobiegając zawałom serca
- mają działanie moczopędne
- polecane przy infekcjach układu moczowego
- wspomagają pracę nerek
- pozytywnie wpływają na układ pokarmowy
- poprawiają perystaltykę jelit
- zapobiegają zaparciom
- wzmacniają układ odpornościowy
- zapobiegają wadom rozwojowym płodu - polecane kobietom w ciąży
- pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację
- działają lekko uspakajająco i łagodzą napięcia
- wpływają na poprawę potencji
- zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów
- korzystnie wpływają na wzrok
- zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej
- mają pozytywny wpływ na stan włosów, skóry i paznokci
Uwaga!
- ze względu na wysoką zawartość puryn szparagi mogą przyczynić się do powstawania kamieni nerkowych, dlatego nie należy ich jeść w nadmiarze
- nie są polecane osobom cierpiącym na dnę moczanową
- szparagi czasami mogą powodować wzdęcia
- po zjedzeniu szparagów może pojawić się nieprzyjemny zapach moczu (nie jest to nic złego)
Ciekawostki:
- 100 g szparagów zawiera tylko 20 kcal
- szparagi to ceniony afrodyzjak
- w główkach szparagów jest najwięcej witaminy C - nawet więcej niż w cytrynie
- wyróżniamy 3 rodzaje szparagów: białe - mają delikatny i łagodny smak (należy je obierać), zielone - mają wyrazisty, dość ostry smak (ich nie trzeba obierać) oraz fioletowe (rzadko spotykane)
- szparagi należy gotować na stojąco, w wysokim, wąskim garnku tak, aby główki się nie zamoczyły. Białe szparagi gotujemy do 15 min., a zielone do 10 min.
Przepisy ze szparagami
Bardzo ciekawy wpis i świetne przepisy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szparagi. Ciekawe te przepisy :)
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi o sezonie na szparagi- absolutnie muszę je kupić!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)
Ze szparagów można prawdziwe cudeńka zrobić :)
OdpowiedzUsuń