Kremówka z mascarpone i owocami
Ciasto przygotowane z gotowych płatów ciasta francuskiego, przełożonych masą z serka mascarpone oraz śmietanki kremówki, z dodatkiem owoców lata - truskawek, malin i borówek. Masa ma truskawkowy posmak, a to za sprawą galaretki krystalicznej o tym smaku, która ma również za zadanie usztywnienie tej masy. Użycie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że ciasto jest banalnie proste w wykonaniu, a dodatkowo skraca się czas jego przygotowania.
Składniki:
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozwijamy i przecinamy na pół. Każdą połówkę układamy na osobnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy najpierw jedną połówkę ciasta, a następnie drugą, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 min. Podczas pieczenia ciasto będzie się wybrzuszało, więc co jakiś czas trzeba go przekłuwać. Studzimy.
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Studzimy.
Owoce myjemy i dokładnie osuszamy.
Truskawki kroimy na ćwiartki, a maliny i borówki pozostawiamy w całości.
Zimną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Następnie dodajemy porcjami serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Do wystudzonej, lekko tężejącej galaretki dodajemy 2-3 łyżki powstałej masy, mieszamy i całość wlewamy porcjami z powrotem do masy, cały czas miksując.
Odkładamy 1/4 ilości masy, a do pozostałej wrzucamy połowę malin, borówek i truskawek. Delikatnie mieszamy łyżką.
Masę z owocami wykładamy na ciasto francuskie, równomiernie ją rozsmarowując i przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego, lekko dociskając. Na wierzchu rozsmarowujemy odłożoną masę bez owoców. Dekorujemy pozostałymi truskawkami, malinami oraz borówkami.
Wkładamy do lodówki na około 2 godz.
Przechowujemy w lodówce.
Ciasto, choć dość kaloryczne, jest lekkie, delikatne i kremowe w smaku, a do tego jest mega owocowe. Poza tym, dodatek świeżych owoców sprawia, że nie jest ono przesłodzone.
Smakuje rewelacyjnie!
- 1 płat ciastka francuskiego XXL
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki 30%
- 1 galaretka krystaliczna truskawkowa
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g truskawek
- 125 g malin
- 125 g borówek
Wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Studzimy.
Owoce myjemy i dokładnie osuszamy.
Truskawki kroimy na ćwiartki, a maliny i borówki pozostawiamy w całości.
Zimną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Następnie dodajemy porcjami serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Do wystudzonej, lekko tężejącej galaretki dodajemy 2-3 łyżki powstałej masy, mieszamy i całość wlewamy porcjami z powrotem do masy, cały czas miksując.
Odkładamy 1/4 ilości masy, a do pozostałej wrzucamy połowę malin, borówek i truskawek. Delikatnie mieszamy łyżką.
Masę z owocami wykładamy na ciasto francuskie, równomiernie ją rozsmarowując i przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego, lekko dociskając. Na wierzchu rozsmarowujemy odłożoną masę bez owoców. Dekorujemy pozostałymi truskawkami, malinami oraz borówkami.
Wkładamy do lodówki na około 2 godz.
Przechowujemy w lodówce.
O jaka piękna. Tak myślę zrobić na urodziny zamiast tortu
OdpowiedzUsuń