Bagietki orkiszowe na kefirze
Bagietki z mąki orkiszowej przygotowane na kefirze. Wystarczy kilka składników, aby otrzymać pyszne, domowe bułeczki, bez żadnych polepszaczy. Chrupiące z zewnątrz, a w środku mięciutkie i lekko wilgotne. Dzięki temu, że zawierają kefir długą utrzymują swoją świeżość i nie zsychają się tak szybko jak te kupne.
Użycie mąki orkiszowej zamiast zwykłej pszennej sprawiło, że bułki stały się bardziej wartościowe odżywczo. Pszenica orkisz obok dużej zawartości białka zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe oraz jest doskonałym źródłem witamin z grupy B i składników mineralnych: żelaza, potasu, wapnia i cynku. Posiada właściwości krwiotwórcze, budujące mięśnie i jest naturalnym środkiem poprawiającym nastrój. Poza tym, obniża poziom cholesterolu we krwi i poprawia motorykę przewodu pokarmowego.
Warto zamienić w naszej diecie pieczywo pszenne na orkiszowe!
Składniki:
Wykonanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem i zalewamy kefirem. Mieszamy i ostawiamy na około 10 min.
Gdy używamy drożdży suchych, to pomijamy etap przygotowania rozczynu, a drożdże dodajemy bezpośrednio do mąki.
Do miski wsypujemy mąkę orkiszową i dodajemy sól oraz rozczyn. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem. Ciasto powinno być luźne i klejące - nie ma potrzeby dodawania dodatkowej ilości mąki. Otrzymaną masę wykładamy do formy do bagietek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30-40 min., aby urosło.
Użycie mąki orkiszowej zamiast zwykłej pszennej sprawiło, że bułki stały się bardziej wartościowe odżywczo. Pszenica orkisz obok dużej zawartości białka zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe oraz jest doskonałym źródłem witamin z grupy B i składników mineralnych: żelaza, potasu, wapnia i cynku. Posiada właściwości krwiotwórcze, budujące mięśnie i jest naturalnym środkiem poprawiającym nastrój. Poza tym, obniża poziom cholesterolu we krwi i poprawia motorykę przewodu pokarmowego.
Warto zamienić w naszej diecie pieczywo pszenne na orkiszowe!
Składniki:
- 2,5 - 3 szklanki mąki orkiszowej
- 20 g drożdży świeżych (lub 7 g suchych)
- 1 szklanka kefiru
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
- płatki owsiane
Wykonanie:
Gdy używamy drożdży suchych, to pomijamy etap przygotowania rozczynu, a drożdże dodajemy bezpośrednio do mąki.
Do miski wsypujemy mąkę orkiszową i dodajemy sól oraz rozczyn. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem. Ciasto powinno być luźne i klejące - nie ma potrzeby dodawania dodatkowej ilości mąki. Otrzymaną masę wykładamy do formy do bagietek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30-40 min., aby urosło.
Po tym czasie, wierzch bagietek smarujemy wodą i posypujemy płatkami owsianymi.
Aż mamy ochotę wgryźć się w taką bagietkę :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie. Ja dzisiaj piekłam chleb, jutro może zrobię bagietki :)
OdpowiedzUsuń