Twarogowa babka z cytrynową nutą
Babka wielkanocna z dodatkiem twarogu o orzeźwiającym, cytrynowym smaku. Mocno wilgotna w środku i zdecydowanie cięższa od tradycyjnych, puszystych wypieków wielkanocnych. Ma piękny cytrynowy zapach, który roznosi się po całym domu podczas pieczenia. W smaku również dominuje cytryna, ale czuć też delikatny serowy posmak. Babka jest naprawdę przepyszna! Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Jest bardzo szybka i prosta w wykonaniu, tylko musi być spełniony jeden warunek - wszystkie produkty muszę mieć temperaturę pokojową (tj. masło, twaróg oraz jajka).
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 200 g masła
- 250 g twarogu półtłustego
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 1/2 cytryny
- skórka z całej cytryny
- szczypta soli
Dodatkowo:
- cukier puder (do posypania)
Wykonanie:
Twaróg rozgniatamy dokładnie widelcem lub blendujemy na gładką masę.
Cytrynę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę.
Mąkę przesianą przez sito mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.
Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Kolejno dodajemy twaróg, sok oraz skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta.
Ciasto przenosimy do formy z kominem, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 55-60 min. Studzimy w foremce.
Ciasto przenosimy do formy z kominem, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 55-60 min. Studzimy w foremce.
Na pewno jest pyszna, mniamm.
OdpowiedzUsuńŚwietna babka :)
OdpowiedzUsuńTeż taką robię :) Jest pyszna :D
OdpowiedzUsuń