Twarogowa babka z cytrynową nutą

Babka wielkanocna z dodatkiem twarogu o orzeźwiającym, cytrynowym smaku. Mocno wilgotna w środku i zdecydowanie cięższa od tradycyjnych, puszystych wypieków wielkanocnych. Ma piękny cytrynowy zapach, który roznosi się po całym domu podczas pieczenia. W smaku również dominuje cytryna, ale czuć też delikatny serowy posmak. Babka jest naprawdę przepyszna! Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Jest bardzo szybka i prosta w wykonaniu, tylko musi być spełniony jeden warunek - wszystkie produkty muszę mieć temperaturę pokojową (tj. masło, twaróg oraz jajka).





Składniki:
  • 200 g masła
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z całej cytryny
  • szczypta soli
Dodatkowo:

  • cukier puder (do posypania)






Wykonanie:


Twaróg rozgniatamy dokładnie widelcem lub blendujemy na gładką masę.
Cytrynę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę.
Mąkę przesianą przez sito mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.

Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Kolejno dodajemy twaróg, sok oraz skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta. 

Ciasto przenosimy do formy z kominem, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 55-60 min. Studzimy w foremce.
Wystudzoną babkę wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.


Rada:

Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową, dotyczy to masła, twarogu oraz jajek.







Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny