Roladki z tortilli z serem i szynką

Szybka przekąska na imprezę, kolację lub do lunchboxa. Tortille zapiekane z szynką, serem żółtym oraz mozzarellą i sosem czosnkowym, podane w postaci roladek. To bardzo proste, wykonane z kilku składników zakąski, które sprawdzają się w każdych okolicznościach. Wystarczy niecałe 15 minut i gotowe! Chwilowe zapieczenie w piekarniku ma na celu lekkie roztopienie sera. Jednak zarówno na zimno, jak i na ciepło smakują doskonale. Najlepiej podawać w towarzystwie sosu czosnkowego.




Składniki:
  • 3 placki tortilli
  • 12 plastrów szynki
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 6 plastrów sera żółtego
  • 1 pęczek natki pietruszki
Sos czosnkowy:
  • 2 łyżka majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól pieprz


Wykonanie:

Sos:
W miseczce mieszamy majonez z jogurtem greckim. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz przyprawy: sól i pieprz. Mieszamy.

Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Plasterki sera kroimy na pół.
Mozzarellę, gdy mamy w kawałku, ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Tortillę smarujemy sosem czosnkowym i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Następnie posypujemy tartą mozzarellą i układamy 4 plastry szynki oraz 4 kawałki sera żółtego. Zwijamy w rulon. To samo powtarzamy z pozostałymi tortillami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 5-7 min.
Następnie kroimy w plasterki o grubości 3 cm i wkładamy wykałaczkę w każdą roladkę.
Podajemy z pozostałym sosem czosnkowym.








Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny