Pomidorowe pierogi z soczewicą
Nietypowa wersja pierogów wegetariańskich... pomidorowe pierogi z czerwoną soczewicą to mój autorski pomysł 😉 Do ciasta dodałam koncentrat pomidorowy, który wcześniej rozprowadziłam w gorącej wodzie. Dzięki temu uzyskałam pomidorowe ciasto, które nadziałam farszem z gotowanej, czerwonej soczewicy z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Pychota! Zaliczam już je do moich ulubionych ❤ Świetnie smakują podane ze smażona cebulką...
Składniki:
Składniki:
(30-35 szt.)
Wykonanie:
Ciasto:
Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka gorącej wody
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Farsz:
Soczewicę płuczemy kilkakrotnie na sitku pod bieżącą wodą, przenosimy do garnka i zalewamy zimną wodą w ilości około 1,5 szklanki. Następnie zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 10-15 min.
Cebulę i czosnek obieramy, i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy ugotowaną soczewicę. Trzymamy na ogniu przez około 5 min., mieszając. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Studzimy.
W gorącej wodzie rozprowadzamy koncentrat pomidorowy.
Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę pszenną i dodajemy sól oraz masło, a na końcu wlewamy porcjami gorącą wodę z koncentratem pomidorowym. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15-20 min., aby odpoczęło.
Pierogi:
Pierogi:
Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm i wycinamy kółka za pomocą szklanki o średnicy około 6-7 cm. Na środek wykładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy dokładnie brzegi, formując pierogi.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Do wrzącej wody wrzucamy partiami pierogi (po około 6-8 szt.) i gotujemy około 2 min. od momentu wypłynięcia.
Podajemy z podsmażaną cebulką.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Do wrzącej wody wrzucamy partiami pierogi (po około 6-8 szt.) i gotujemy około 2 min. od momentu wypłynięcia.
Podajemy z podsmażaną cebulką.
Przepis bierze udział w konkursie:
#pudliszki
Takich pierożków jeszcze nie jadłam, a wyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńAle super pomysł :D Takich pierogów jeszcze nie jadłyśmy :)
OdpowiedzUsuń