Kuchenna Apteka #32 - Rzeżucha
Rzeżucha (pieprznica siewna), pojawia się najczęściej w naszych domach w okolicach Wielkanocy i pełni głównie rolę dekoracyjną stołu lub potraw. A to wielki błąd! Ta niepozorna roślinka, przez większość osób niedoceniana, to prawdziwa skarbnica witamin i mikroelementów. Rzeżucha przewyższa wartością odżywczą wiele warzyw i może je zastąpić szczególnie zimą. Pod względem zawartości wapnia jest ona drugą rośliną po orzechach laskowych! Wykazuje szereg właściwości zdrowotnych, które wykorzystywane są w pomocniczym leczeniu różnych schorzeń i dolegliwości. Polecana szczególnie w okresie przesilenia wiosennego.
Rzeżuchą zajadali się starożytni Rzymianie, którzy dostrzegali w niej oznakę witalności i zdrowia. Bierzmy z nich przykład 😉
Warto ją hodować przez cały rok i stosować jako dodatek do różnych potraw - można ją dodawać nie tylko do kanapek, ale także do różnego rodzaju sałatek i surówek, zup, sosów, past, twarożków czy masła. Ma wyraźny, ostry, piekący smak i aromatyczny zapach, dlatego dzięki niej potrawy nabierają oryginalnego i wyrazistego smaku.
Jednak jest jedno "ale" - nie można przesadzać z ilością spożywanej rzeżuchy, gdyż w nadmiarze może zaszkodzić. Dowiedz się dlaczego!
Rzeżucha to źródło:
Właściwości zdrowotne rzeżuchy:
Uwaga!
Ciekawostki:
Rzeżuchą zajadali się starożytni Rzymianie, którzy dostrzegali w niej oznakę witalności i zdrowia. Bierzmy z nich przykład 😉
Warto ją hodować przez cały rok i stosować jako dodatek do różnych potraw - można ją dodawać nie tylko do kanapek, ale także do różnego rodzaju sałatek i surówek, zup, sosów, past, twarożków czy masła. Ma wyraźny, ostry, piekący smak i aromatyczny zapach, dlatego dzięki niej potrawy nabierają oryginalnego i wyrazistego smaku.
Jednak jest jedno "ale" - nie można przesadzać z ilością spożywanej rzeżuchy, gdyż w nadmiarze może zaszkodzić. Dowiedz się dlaczego!
Rzeżucha to źródło:
- witaminy A
- witaminy K
- witaminy C
- witamin z grupy B: B2, B6
- kwasu foliowego (B9)
- wapnia
- żelaza
- magnezu
- potasu
- jodu
- miedzi
- manganu
- chromu
- siarki
Właściwości zdrowotne rzeżuchy:
- wspomaga leczenie choroby wieńcowej
- leczy zaburzenia krążenia
- obniża poziom cukru we krwi
- wspomaga prawidłową pracę trzustki
- dezynfekuje przewód pokarmowy
- oczyszcza krew
- pomaga usunąć toksyny z organizmu
- wspomaga trawienie
- poprawia apetyt
- przeciwdziała anemii
- polecana dla kobiet w ciąży
- polecana dla osób osłabionych i wycieńczonych
- wskazana przy chorobach nerek
- wskazana przy osteoporozie
- pomocna przy reumatyzmie
- polecana przy niedoczynności tarczycy
- ma działanie dezynfekujące jamę ustną
- poprawia wygląd skóry i paznokci
- zapobiega wypadaniom włosów i wzmacnia ich cebulki
- leczy dolegliwości skórne, jak wysypka czy egzema
Uwaga!
- nie należy jeść dużych ilości rzeżuchy, gdyż jest silnie moczopędna
- zbyt dużo rzeżuchy może wywołać stan zapalny pęcherza moczowego
- porcja dobowa - kilka porcji wielkości łyżeczki od herbaty
Ciekawostki:
- rzeżuchę hoduje się bez żadnych nawozów chemicznych
- 100 g rzeżuchy to jedyne 30 kcal
- z nasion rzeżuchy otrzymuje się bardzo wartościowy olej, który posiada dwukrotnie większa zawartość kwasów omega-3 względem kwasów omega-6
Przepis z wykorzystaniem rzeżuchy
Rzeżucha pasuje i na kanapki i do sałatki czy do zupy :D Bardzo ją lubimy :)
OdpowiedzUsuń