Jajka faszerowane guacamole
Jajka faszerowane to jedna z podstawowych pozycji na świątecznym stole. Przepisów na nadzienia do jajek jest sporo, bo tak naprawdę to można faszerować je czym tylko się chce 😉
Moja propozycja to jajka faszerowane pastą z awokado przygotowaną na wzór meksykańskiego guacamole. Pasta oprócz awokado zawiera papryczkę chili, czosnek, świeżą kolendrę oraz sok z limonki. Taka pasta dobrze komponuje się z żółtkami, więc idealnie sprawdzi się jako nadzienie do jajek.
Tak przygotowane jajka rewelacyjnie smakują i świetnie sprawdzą się w roli oryginalnej wersji dobrze znanej przystawki. Polecane nie tylko na święta, ale także na różnego rodzaju imprezy i uroczystości....
Składniki:
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupki i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem.
Papryczkę chili myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy nasiona, a następnie kroimy w drobną kosteczkę (część odkładamy do posypania po wierzchu).
Kolendrę myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę.
Wyciskamy sok z limonki.
Awokado obieramy ze skóry, usuwamy pestkę, kroimy na mniejsze kawałki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy do rozgniecionych żółtek razem z sokiem z połowy limonki i dokładnie łączymy składniki.
Następnie dodajemy pokrojoną papryczkę chili, posiekaną kolendrę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz oliwę i wszystko dokładnie mieszamy.
Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Otrzymaną pastą nadziewamy odłożone białka. Wierzch posypujemy odłożoną papryczką chili i możemy udekorować listkami kolendry.
Moja propozycja to jajka faszerowane pastą z awokado przygotowaną na wzór meksykańskiego guacamole. Pasta oprócz awokado zawiera papryczkę chili, czosnek, świeżą kolendrę oraz sok z limonki. Taka pasta dobrze komponuje się z żółtkami, więc idealnie sprawdzi się jako nadzienie do jajek.
Tak przygotowane jajka rewelacyjnie smakują i świetnie sprawdzą się w roli oryginalnej wersji dobrze znanej przystawki. Polecane nie tylko na święta, ale także na różnego rodzaju imprezy i uroczystości....
Składniki:
- 5 jajek
- 1 miękkie awokado
- 1 papryczka chili
- garść świeżej kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 limonki
- 1-2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupki i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem.
Papryczkę chili myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy nasiona, a następnie kroimy w drobną kosteczkę (część odkładamy do posypania po wierzchu).
Kolendrę myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę.
Wyciskamy sok z limonki.
Awokado obieramy ze skóry, usuwamy pestkę, kroimy na mniejsze kawałki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy do rozgniecionych żółtek razem z sokiem z połowy limonki i dokładnie łączymy składniki.
Następnie dodajemy pokrojoną papryczkę chili, posiekaną kolendrę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz oliwę i wszystko dokładnie mieszamy.
Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Otrzymaną pastą nadziewamy odłożone białka. Wierzch posypujemy odłożoną papryczką chili i możemy udekorować listkami kolendry.
mm nie jadłam jeszcze jajek z awokado :)
OdpowiedzUsuńJa lubię jajka faszerowane w ogóle, niekoniecznie tylko na swięta :)
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę smacznie!
OdpowiedzUsuń