Jajka faszerowane guacamole

Jajka faszerowane to jedna z podstawowych pozycji na świątecznym stole. Przepisów na nadzienia do jajek jest sporo, bo tak naprawdę to można faszerować je czym tylko się chce 😉
Moja propozycja to jajka faszerowane pastą z awokado przygotowaną na wzór meksykańskiego guacamole. Pasta oprócz awokado zawiera papryczkę chili, czosnek, świeżą kolendrę oraz sok z limonki. Taka pasta dobrze komponuje się z żółtkami, więc idealnie sprawdzi się jako nadzienie do jajek.
Tak przygotowane jajka rewelacyjnie smakują i świetnie sprawdzą się w roli oryginalnej wersji dobrze znanej przystawki. Polecane nie tylko na święta, ale także na różnego rodzaju imprezy i uroczystości....




Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 miękkie awokado
  • 1 papryczka chili
  • garść świeżej kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 limonki
  • 1-2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupki i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem.


Papryczkę chili myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy nasiona, a następnie kroimy w drobną kosteczkę (część odkładamy do posypania po wierzchu). 

Kolendrę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. 
Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. 
Wyciskamy sok z limonki.

Awokado obieramy ze skóry, usuwamy pestkę, kroimy na mniejsze kawałki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy do rozgniecionych żółtek razem z sokiem z połowy limonki i dokładnie łączymy składniki. 

Następnie dodajemy pokrojoną papryczkę chili, posiekaną kolendrę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz oliwę i wszystko dokładnie mieszamy. 
Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 

Otrzymaną pastą nadziewamy odłożone białka. Wierzch posypujemy odłożoną papryczką chili i możemy udekorować listkami kolendry.




Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny