Forszmak lubelski
Forszmak to jednogarnkowe danie z Lubelszczyzny przypominające gulasz. U mnie na Podkarpaciu był on zazwyczaj podawany w formie gęstej zupy gulaszowej. Jest to świetny sposób na pozbycie się zalegających resztek wędlin z lodówki, które pozostały nam ze świąt. Pamiętam, że swego czasu było to bardzo popularne danie na weselach.
Forszmak to syte i pożywne danie, w którym oprócz mięsa znajdziemy paprykę, pieczarki oraz ogórki kiszone, a całość zaprawiona jest przecierem pomidorowym. Najczęściej podawane z pieczywem. Mimo że, to danie z resztek to smakuje znakomicie!
Składniki:
Wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wędliny kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Ogórki odsączamy z wody i kroimy w półplasterki.
W garnku rozgrzewany olej i wrzucamy pokrojone mięso. Smażymy na złotobrązowy kolor, co jakiś czas mieszając, aby mięso usmażyło się równomiernie. Usmażone mięso wyjmujemy na talerz i przyprawiamy pieprzem oraz solą.
Na tym samym tłuszczu podsmażamy do zeszklenia pokrojoną cebulę oraz czosnek. Do cebuli wrzucamy pokrojoną wędlinę oraz paprykę i chwilę razem smażymy. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy, aż puszczą wodę. Na końcu dodajemy podsmażone mięso i zalewamy całość bulionem. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Gotujemy przez ok. 40-45 minut. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy oraz kiszone ogórki i gotujemy jeszcze przez 10 min. Mąkę rozrabiamy w małej ilości zimnej wody i wlewamy do zupy. Przyprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, solą, pieprzem oraz majerankiem. Zagotowujemy.
Podajemy z pieczywem.
Forszmak to syte i pożywne danie, w którym oprócz mięsa znajdziemy paprykę, pieczarki oraz ogórki kiszone, a całość zaprawiona jest przecierem pomidorowym. Najczęściej podawane z pieczywem. Mimo że, to danie z resztek to smakuje znakomicie!
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- ok. 300 g kiełbasy wędzonej (lub innej wędzonej wędliny)
- ok. 400 g mięsa np. karkówki, schabu, szynki, łopatki wieprzowej
- 300 g pieczarek
- 5 kiszonych ogórków (nie kwaszonych!)
- 1 duża czerwona papryka
- 1 litr bulionu
- 400 ml przecieru pomidorowego w kartoniku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 liść laurowy
- 4 -5 ziela angielskie
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- szczypta papryki ostrej mielonej
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
W garnku rozgrzewany olej i wrzucamy pokrojone mięso. Smażymy na złotobrązowy kolor, co jakiś czas mieszając, aby mięso usmażyło się równomiernie. Usmażone mięso wyjmujemy na talerz i przyprawiamy pieprzem oraz solą.
Na tym samym tłuszczu podsmażamy do zeszklenia pokrojoną cebulę oraz czosnek. Do cebuli wrzucamy pokrojoną wędlinę oraz paprykę i chwilę razem smażymy. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy, aż puszczą wodę. Na końcu dodajemy podsmażone mięso i zalewamy całość bulionem. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Gotujemy przez ok. 40-45 minut. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy oraz kiszone ogórki i gotujemy jeszcze przez 10 min. Mąkę rozrabiamy w małej ilości zimnej wody i wlewamy do zupy. Przyprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, solą, pieprzem oraz majerankiem. Zagotowujemy.
Podajemy z pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz