Bajaderki

Bajaderki to świetny sposób na pozbycie się starych i przesuszonych resztek ciast, które zostają po świętach prawie w każdym domu. Poza tym, bajaderki to również rewelacyjny sposób na zakalca czy nieudane ciasto. To tzw. deser z resztek czy odzysku 😉 Może nie brzmi to zbyt ciekawie, ale bajaderki są naprawdę pyszne! To miękkie i wilgotne w środku kule o czekoladowym smaku, nadziane bakaliami. W wersji dla dorosłych można dodać alkoholu, najlepiej rumu, dzięki temu zyskają ciekawy posmak i lekko alkoholową nutę.
Jest to prosty i szybki w przygotowaniu deser bez pieczenia, a co najważniejsze - długo utrzymuje świeżość. I nic się w domu nie zmarnuje!



Składniki:
  • ok. 800 g ciastek, ciast (resztki ciast bez masy, zakalec, babki, muffinki, drożdżówki bez owoców)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki bakalii (u mnie: orzechy włoskie, migdały, suszona żurawina, chipsy bananowe, wiórki kokosowe)
  •  30-50 ml wódki lub rumu (opcjonalnie)
Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe (do obtoczenia)



Wykonanie:

W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło oraz gorzką czekoladę.
Resztki ciast drobno kruszymy do miski. Dodajemy powidła, kakao oraz posiekane bakalie. Mieszamy. Następnie wlewamy mleko z czekoladę oraz masłem i dodajemy alkohol (ilość zależna od gustu). Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej, ciemnej masy. Próbujemy masę - jeżeli jest mało słodka, to możemy dodać cukru pudru.
Z powstałej masy formujemy kulki dowolnej wielkości i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i w celu schłodzenia wkładamy do lodówki na około 60 min.





  

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny