Babka marchewkowa z karmelem
Pomysł na babkę wielkanocną... znane i lubiane ciasto marchewkowe w formie babki, z domowym karmelem oraz płatkami migdałowymi. Jest tak pyszna, że znika w tempie ekspresowym. Puszysta i wilgotna w środku, o wspaniałym korzennym zapachu. Całość dopełnia pyszny, domowy karmel oraz płatki migdałowe, dzięki temu ma ona oryginalny charakter.
Przepis na ciasto marchewkowe jest bardzo szybki oraz prosty w przygotowaniu i nigdy nie zawodzi. Natomiast domowy karmel to jedynie 4 składniki i niecałe 10 minut pracy. Przepis jest bardzo prosty i tani, a otrzymujemy pyszny karmel bez konserwantów i sztucznych dodatków.
Takiej babki nie może zabraknąć na świątecznym stole!
Składniki:
Ciasto:
Wystudzoną babkę wyciągamy z komina, polewamy karmelem i posypujemy płatkami migdałowymi.
Przepis na ciasto marchewkowe jest bardzo szybki oraz prosty w przygotowaniu i nigdy nie zawodzi. Natomiast domowy karmel to jedynie 4 składniki i niecałe 10 minut pracy. Przepis jest bardzo prosty i tani, a otrzymujemy pyszny karmel bez konserwantów i sztucznych dodatków.
Takiej babki nie może zabraknąć na świątecznym stole!
Składniki:
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki drobno startej marchewki
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Karmel:
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka wody
- 5 łyżek śmietanki 30%
- 1 łyżka masła
Dodatkowo:
- płatki migdałowe
Wykonanie:
Ciasto:
Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. W misce łączymy mąkę przesianą przez sito, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na gładką, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, wlewany cienkim strumieniem olej, a następnie wsypujemy mąkę wymieszaną ze składnikami suchymi. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wrzucamy marchewkę i mieszamy wszystko za pomocą łyżki. Gotową masę przekładamy do formy z kominem wysmarowanej tłuszczem i obsypanej odrobiną mąki. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 40-45 min. Studzimy.
Karmel:
Cukier wsypujemy na suchą patelnię i rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Podgrzewamy na średnim ogniu, bez mieszania, do momentu, aż cukier zacznie brązowieć. Gdy cukier już się cały rozpuści i będzie brązowy dodajemy wodę i energicznie mieszamy przez około 1 min. Następnie dodajemy 2-3 łyżki śmietany i cały czas mieszamy przez następną 1 min. Dodajemy resztę śmietany i gotujemy przez 2-3 min. Na końcu dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Pysznie wygląda, chętnie zrobię taką babkę na święta.
OdpowiedzUsuńsuper :) mniami bardzo ciekawa opcja
OdpowiedzUsuńfajny klimat bloga
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na babkę :D jesteśmy za! :)
OdpowiedzUsuń