Kuchenna Apteka #28 - Ryż
Ryż to jedna z najpopularniejszych roślin świata. Występuje około 800 odmian ryżu, które różnią się między sobą kształtem ziarna, smakiem, stopniem oczyszczenia, wartością odżywczą i zawartością skrobi - amylopektyny. Najbardziej ceniony jest w Azji, gdzie jest on podstawą większości dań. Robi się również z niego mąkę, makaron, płatki, olej, mleko, piwo, sake oraz papier ryżowy.
Właściwości zdrowotne ryżu:
Ciekawostki:
Odmiany ryżu:
Ryż to źródło witamin, minerałów, błonnika, białka oraz przeciwutleniaczy. Przy czym, najbardziej popularny w Polsce ryż biały jest najuboższy w składniki odżywcze, a najwięcej właściwości prozdrowotnych możemy znaleźć w ryżu dzikim oraz czarnym i czerwonym. Jednak niezależnie od odmiany ryż jest produktem bezglutenowym, który dostarcza energii na długi czas i uwalnia od głodu.
Warto także wiedzieć, że gotowanie ryżu w popularnych woreczkach jest szkodliwe dla naszego zdrowia i może powodować poważne choroby.
Dowiedz się więcej!
Ryż to źródło:
- białka
- błonnika
- węglowodanów
- magnezu
- wapnia
- potasu
- żelaza
- fosforu
- cynku
- selenu
- manganu
- miedzi
- witamin z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6
- kwasu foliowego (B9)
- witaminy E
- przeciwutleniaczy (antocyjanów - dotyczy ryżu dzikiego i odmian kolorowych)
Właściwości zdrowotne ryżu:
- obniża poziom cholesterolu
- pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi
- ma dobroczynny wpływ na serce
- korzystnie wpływa na trawienie i układ pokarmowy
- ma działanie przeciwbiegunkowe
- nie zwiększa wydzielanie kwasu żołądkowego - polecany przy zgadze i wrzodach żołądka
- reguluje poziom cukru we krwi
- nie wywołuje gwałtownego wydzielania insuliny - polecany dla osób chorych na cukrzycę
- pomocny w leczeniu łuszczycy
- polecany przy odchudzaniu - wolno trawiony dostarcza energii na długi czas i uwalnia od głodu
- polecany osobom z niedożywieniem lub niedoborem masy ciała
- wzmacnia układ nerwowy
- oczyszcza z toksyn (ryż brązowy oraz dziki)
Uwaga!
- zbyt duże ilości ryżu mogą powodować zaparcia (dotyczy ryżu białego)
- ryż jest produktem bezglutenowym, niezależnie od jego odmiany i polecany jest dla osób mających nietolerancję glutenu
- ryż nie zawiera żadnych alergenów
- unikajmy gotowania ryżu w woreczkach - pod wpływem wysokiej temperatury uwalnia się bisfenol A, który zaburza pracę układu hormonalnego i może przyczyniać się do powstawania zmian nowotworowych. Bisfenol A naśladuje jeden z najważniejszych hormonów w organizmie: estradiol - zaburza prawidłowy rozwój i dojrzewanie płciowe oraz obniża płodność. Zaburza także wydzielanie hormonów tarczycy.
- z badań wynika, że ryż może zawierać pewne ilości arsenu (wchłania go z gleby lub wody), który jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Dotyczy się to też wszystkich produktów ryżowych. Dlatego nie należy przesadzać ze spożywaniem ryżu i produktów z niego powstałych jak, np. napój ryżowy, wafle ryżowe lub kupować ryż z rolnictwa ekologicznego
Ciekawostki:
- ryż jest produktem lekkostrawnym - to zboże najłatwiej przyswajalne przez organizm - polecany dzieciom, osobom starszym i osobom mającym problemy z układem pokarmowym
- indeks glikemiczny ryżu zależy od sposobu przygotowania ryżu i jego gatunku - rozgotowany ma mniej składników i wysoki indeks glikemiczny
- ryż biały jest najuboższy w składniki odżywcze i ma najmniej błonnika - zdecydowanie lepszym wyborem będzie ryż brązowy, dziki lub paraboliczny
- najbardziej wartościowy to ryż dziki, ma on również najniższy indeks glikemiczny
- polecany jest sportowcom, ze względu na bogate źródło węglowodanów
- 100 g ryżu to około 340-370 kcal (zależy od rodzaju)
Odmiany ryżu:
- ryż biały (polerowany) - najpopularniejsza odmiana, niestety najmniej wartościowa. Pozbawiony łupiny, otrąb i zarodka traci swoje wartości odżywcze w wyniku procesu oczyszczania. Jednak jest on delikatny oraz łagodny w smaku i idealnie nadaje się dla osób z problemami układu pokarmowego. Szybko się gotuje.
- ryż brązowy (naturalny) - jest to ryż nieoczyszczony, gdyż pozbawia się go jedynie niejadalnej łuski. Jest najmniej przetworzony, więc najbardziej wartościowy pod względem odżywczym. Ma niski indeks glikemiczny. Gotuje się dłużej od białego.
- ryż paraboiled - poddany działaniu pary pod wysokim ciśnieniem, dzięki temu wartości odżywcze wchłonęły się w głąb ziarna. Ryż parboiled jest czymś pomiędzy ryżem białym i brązowym. Gotuje się dość szybko.
- ryż basmati - to długoziarnisty biały ryż łuskany, który charakteryzuje się niezwykłym aromatem. Po ugotowaniu jego ziarna są sypkie i nie kleją się.
- ryż jaśminowy - długoziarnisty ryż, który pochodzi z Tajlandii i ma delikatny kwiatowy aromat
- ryż czarny - ma wyjątkowe właściwości - zawiera 18 aminokwasów, błonnik i przeciwutleniacze oraz wit. E. Charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem. Gotuje się dość długo.
- ryż czerwony - to średnioziarnisty ryż o lekko orzechowym aromacie i słodkawym smsku. Barwę łupiny zawdzięcza obecności antocyjanów (przeciwutleniaczom). Gotuje się dość długo.
- ryż dziki - to nasiona trawy wodnej. To bogate źródło witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy, a także największa ilością białka pośród wszystkich odmian. Charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem. Gotuje się dość długo.
- ryż arborio- włoska odmiana ryżu krótkoziarnistego o słodkawym smaku
Przepisy z ryżem ⇨ klik
Nigdy bym nie pomyślała że gotowanie ryżu w woreczku może być szkodliwe- ale w sumie to logiczne...teraz będę już unikać.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)
Wspaniały i wartościowy wpis! Nie wiedziałam, że ryż ma tyle fantastycznych właściwości! Jednak od dawna unikam gotowania ryżu w woreczkach, gdyż ogólnie staram się unikać plastiku w moim domu. Pozdrawiam <3
OdpowiedzUsuńA niby taki zwykły ryż
OdpowiedzUsuń