Kuchenna Apteka #26 - Imbir
Imbir to bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów. Posiada liczne właściwości zdrowotne, a także odchudzające, dlatego stosowany jest nie tylko w kuchni, ale również w medycynie naturalnej. Jego właściwości lecznicze znane są w Azji i wykorzystywane od wieków.
Posiada intensywny aromat i charakteryzuje się piekącym, gorzkawym smakiem. Można go spotkać jako przyprawę w stanie sproszkowanym lub świeży w postaci kłącza, a także marynowany (najczęściej jako dodatek do sushi).
Rozgrzewa i pomaga zwalczać infekcje, dlatego najczęściej używamy go jako dodatek do rozgrzewającej herbaty, ale to nie wszystkie jego cudowne właściwości prozdrowotne. Dzięki szerokiemu zastosowaniu jest on wykorzystywany do leczenia i łagodzenia wielu dolegliwości.
Niestety istnieją też liczne przeciwwskazania i pewna grupa osób nie może go spożywać.
Dowiedz się więcej!
Imbir to źródło:
Właściwości zdrowotne imbiru:
Uwaga!
Ciekawostki:
Posiada intensywny aromat i charakteryzuje się piekącym, gorzkawym smakiem. Można go spotkać jako przyprawę w stanie sproszkowanym lub świeży w postaci kłącza, a także marynowany (najczęściej jako dodatek do sushi).
Rozgrzewa i pomaga zwalczać infekcje, dlatego najczęściej używamy go jako dodatek do rozgrzewającej herbaty, ale to nie wszystkie jego cudowne właściwości prozdrowotne. Dzięki szerokiemu zastosowaniu jest on wykorzystywany do leczenia i łagodzenia wielu dolegliwości.
Niestety istnieją też liczne przeciwwskazania i pewna grupa osób nie może go spożywać.
Dowiedz się więcej!
Imbir to źródło:
- przeciwutleniaczy (antyoksydantów)
- witamin z grupy B: B3, B6
- witaminy C
- żelaza
- magnezu
- fosforu
- potasu
- cynku
- selenu
- miedzi
- manganu
- gingerolu (w świeżym imbirze) - działanie rozgrzewające
- zinferon - też działa rozgrzewająco i razem z gingerolem jest odpowiedzialny za palący, gorzki smak
- zingiberolu - składnika olejku eterycznego
- błonnika
Właściwości zdrowotne imbiru:
- wzmacnia odporność i leczy przeziębienia
- wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe (działanie podobne do aspiryny)
- pomaga przy bólach stawów i mięśni (także podczas przeziębienia i grypy)
- zmniejsza zlepianie się płytek krwi - działanie antyagregacyjne - przeciwdziała zakrzepicy
- obniża poziom cholesterolu
- działa rozgrzewająco
- działa odkażająco - działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze
- łagodzi mdłości, np. w chorobie lokomocyjnej
- działa przeciwwymiotnie, np. po narkozie i chemioterapii
- zwiększa wydzielanie soków żołądkowych i śliny
- ułatwia trawienie
- działa żółciopędne - ochronnie na wątrobę
- pomaga przy wzdęciach
- zapobiega cukrzycy
- hamuje produkcję kortyzolu (hormonu stresu)
- działa rozkurczowo - łagodzi bóle miesiączkowe i objawy PMS
- zmniejsza częstotliwość ataków migreny
- sprzyja dbaniu o jamę ustną - niweluje przykry zapach
- leczy infekcje gardła i łagodzi kaszel
- pomaga w walce z cellulitem
- wspomaga odchudzanie
- działa przeciwobrzękowo
- polepsza krążenie krwi
- poprawia wydajność umysłową i zwiększa koncentracje
- działa przeciwnowotworowo
Uwaga!
- imbir ma działanie drażniące, dlatego nie powinny spożywać go osoby cierpiące na choroby przewodu pokarmowego, jak: wrzody żołądka i dwunastnicy, refluks żołądkowo-przełykowy
- ze względu na właściwości rozgrzewające nie jest wskazany osobom z nadmierną potliwością, a także osobom nadpobudliwym
- na imbir powinny uważać osoby z hemofilią czyli obniżoną zdolnością krzepnięcia krwi, gdyż imbir rozrzedza krew i zwiększa jej przepływ
- osoby mające problem z ciśnieniem krwi również powinny go unikać - dotyczy to zbyt wysokiego lub zbyt niskiego ciśnienia. Imbir obniża ciśnienie i wchodzi w reakcję z lekami na nadciśnienie - niebezpiecznie łączyć go z beta-blokerami
- kobiety w ciąży powinny ostrożnie używać imbiru, mimo, że działa na mdłości ciążowe, to zbyt częste stosowanie może być przyczyną złego rozwoju płodu, a także doprowadzić do przedwczesnych skurczów i porodu
- nie należy spożywać imbiru podczas karmienia piersią, gdyż może zmieniać smak mleka i działać drażniąco na układ pokarmowy dziecka
- nie podawać dzieciom poniżej 1 roku życia
Ciekawostki:
- w Azji uchodzi za afrodyzjak, gdyż poprzez działanie rozgrzewające i poprawiające krążenie krwi pobudza organy płciowe i zwiększa libido
- imbir w formie olejku idealnie nadaje się do masażu i może przynieść ulgę bolącym mięśniom
- kąpiel imbirowa to naturalny środek przynoszący ulgę obolałym mięśniom i stawom
- imbir może być stosowany także na włosy - wzmacnia cebulki, zapobiega ich wypadaniu i przyspiesza porost
- spożywanie imbiru zmniejsza apetyt i hamuje ochotę na niezdrowe, słone przekąski
Przepisy z wykorzystaniem imbiru ➨ link
Musiało upłynąć dużo czasu i prób abyśmy przekonały się do imbiru :) Nadal lubimy go tylko okazyjnie :D
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis. Często używam imbiru :)
OdpowiedzUsuńOj tak, imbir mam w kuchni w sezonie jesienno-zimowym. Jest bardzo przydatny!
OdpowiedzUsuń