Kremówka - najlepsza!
Kremówka, w niektórych regionach zwana także napoleonką, to dwa płaty ciasta francuskiego przełożone masą budyniową - samą lub z dodatkiem warstwy bitej śmietany. Spotkałam się też z przepisem, w którym pomiędzy płatami ciasta francuskiego była sama bita śmietana. Ogólnie przepisów na kremówkę jest bardzo dużo i każdy ma swój sposób 😉
Moja kremówka przygotowana jest z gotowych płatów ciasta francuskiego przełożonych warstwą śmietankowej masy budyniowej oraz warstwą bitej śmietany. Najczęściej w kremówkach spotyka się domowy budyń waniliowy wykonany z mleka, żółtek, mąki pszennej i ziemniaczanej, cukru oraz wanilii. U mnie smak waniliowy został zamieniony na smak śmietankowy poprzez zastąpienie mąki ziemniaczanej gotowym budyniem śmietankowym. Część z Was zapewne stwierdzi, że to profanacja, jednak taka wersja najbardziej przypadła nam do gustu 😀
Użycie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że ciasto jest banalnie proste w wykonaniu, a dodatkowo skraca się czas jego przygotowania.
Ciasto jak na kremówkę przystało jest mega kremowe i delikatne, choć kaloryczne. Jednak ciężko mu się oprzeć, bo smakuje fantastycznie!
Składniki:
Wykonanie:
Moja kremówka przygotowana jest z gotowych płatów ciasta francuskiego przełożonych warstwą śmietankowej masy budyniowej oraz warstwą bitej śmietany. Najczęściej w kremówkach spotyka się domowy budyń waniliowy wykonany z mleka, żółtek, mąki pszennej i ziemniaczanej, cukru oraz wanilii. U mnie smak waniliowy został zamieniony na smak śmietankowy poprzez zastąpienie mąki ziemniaczanej gotowym budyniem śmietankowym. Część z Was zapewne stwierdzi, że to profanacja, jednak taka wersja najbardziej przypadła nam do gustu 😀
Użycie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że ciasto jest banalnie proste w wykonaniu, a dodatkowo skraca się czas jego przygotowania.
Ciasto jak na kremówkę przystało jest mega kremowe i delikatne, choć kaloryczne. Jednak ciężko mu się oprzeć, bo smakuje fantastycznie!
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki budyniu śmietankowego
- 120 g masła
- 500 ml śmietany 30% lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru + do posypania wierzchu
- 1 op. śmietan-fix (opcjonalnie)
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozwijamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy płat na osobnej blaszce. Nakłuwamy widelcem i pieczemy najpierw jedno ciasta, a następnie drugie, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 min. Podczas pieczenia ciasto będzie się wybrzuszało, więc co jakiś czas trzeba go przekłuwać. Studzimy.
Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy.
W misce mieszamy pozostałą część mleka z żółtkami oraz budyniem i mąką pszenną. Miksujemy, by proszki dokładnie się rozprowadziły i nie było grudek. Następnie uzyskaną mieszaninę wlewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy na ogniu, do momentu uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło kroimy na kawałki, wrzucamy do miski i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami wystudzony budyń i miksujemy do uzyskania jednolitego kremu.
Gotowy krem wykładamy na ciasto francuskie, równomiernie go rozsmarowując.
Zimną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem oraz śmietan-fixem na sztywną masę. W przypadku użycia śmietany 36% śmietan-fix nie jest potrzebny.
Bitą śmietanę rozsmarowujemy na warstwie budyniowej i przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego, lekko dociskając.
Wkładamy do lodówki na około 2 godz.
Przed podaniem wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Przechowujemy w lodówce.
Ostatnio jadłyśmy karpatkę ale na kremówkę też mamy ochotę :)
OdpowiedzUsuńOoo tak najlepsze
OdpowiedzUsuńuwielbiam :)
OdpowiedzUsuńChyba wybiorę się do kuchni
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie jest podana informacja ile gram ma ważyć każde ciasto francuskie, bo w sklepach są dostępne standardowe, i XXL. I teraz zgaduj który to ma być. Przepis powinien być precyzyjny.
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie standardowe - 2 płaty po 275 g
UsuńW jakiej blaszce piekła Pani ciasto? Składała Pani jakoś ciasto francuskie, czy cały jeden płat to Góra a drugi dół?
OdpowiedzUsuńRobiłam bez blaszki - jeden płat ciasta to góra, a drugi to dół :)
Usuń