Ciasto czarna pomarańcza
Czarna pomarańcza to połączenie czekolady z pomarańczą. Ciasto typu murzynek z dodatkiem konfitury pomarańczowej, przełożone masą z cząstkami pomarańczy, przygotowaną z serka mascarpone i śmietany kremówki, oblane gorzką czekoladą i posypane skórką pomarańczową. Ciasto jest bardzo aromatyczne i pięknie pachnące pomarańczą. To zasługa konfitury pomarańczowej, która oprócz aromatu, nadaje wyjątkowy smak oraz sprawia, że ciasto jest wilgotne. Nie jest ono przesłodzone, dlatego można rozkoszować się nim z czystą przyjemnością!
Składniki:
Ciasto:
Polewa:
W drugiej misce za pomocą miksera łączymy ze sobą jajka oraz mleko, a następnie dodajemy olej oraz konfiturę pomarańczową. Mieszamy do połączenia składników. Następnie do składników mokrych dodajemy porcjami składniki suche i wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto przenosimy do tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 min. Studzimy.
Schłodzoną śmietanę razem z cukrem pudrem ubijamy na sztywno i do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Ubitą śmietanę łączymy z serkiem mascarpone.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 250 g konfitury pomarańczowej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 pomarańcze
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- skórka z pomarańczy
Wykonanie:
Ciasto:
W misce mieszamy składniki suche: mąkę przesianą przez sito, cukier puder, kakao, sodę oraz proszek do pieczenia.W drugiej misce za pomocą miksera łączymy ze sobą jajka oraz mleko, a następnie dodajemy olej oraz konfiturę pomarańczową. Mieszamy do połączenia składników. Następnie do składników mokrych dodajemy porcjami składniki suche i wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto przenosimy do tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 min. Studzimy.
Nadzienie:
Pomarańcze sparzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z nich skórkę. Następnie pozbawiamy je białych skórek i dzielimy na cząstki.
Żelatynę zalewamy małą ilością zimnej wody, aby spęczniała. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.Schłodzoną śmietanę razem z cukrem pudrem ubijamy na sztywno i do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Ubitą śmietanę łączymy z serkiem mascarpone.
Polewa:
Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy.
Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa pół.
Na dolnym blacie rozsmarowujemy masę i umieszczamy w niej cząstki pomarańczy. Przykrywamy drugim blatem. Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy starą skórką z pomarańczy.
Wkładamy do lodówki na około 2 godz.
W tym cieście zakocha się moja Tosia :) Ech te dzieci <3
OdpowiedzUsuńAle pychota :)
OdpowiedzUsuńOj chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuń