Ciasto czarna pomarańcza

Czarna pomarańcza to połączenie czekolady z pomarańczą. Ciasto typu murzynek z dodatkiem konfitury pomarańczowej, przełożone masą z cząstkami pomarańczy, przygotowaną z serka mascarpone i śmietany kremówki, oblane gorzką czekoladą i posypane skórką pomarańczową. Ciasto jest bardzo aromatyczne i pięknie pachnące pomarańczą. To zasługa konfitury pomarańczowej, która oprócz aromatu, nadaje wyjątkowy smak oraz sprawia, że ciasto jest wilgotne. Nie jest ono przesłodzone, dlatego można rozkoszować się nim z czystą przyjemnością!




Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 250 g konfitury pomarańczowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 pomarańcze
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • skórka z pomarańczy


Wykonanie:

Ciasto:
W misce mieszamy składniki suche: mąkę przesianą przez sito, cukier puder, kakao, sodę oraz proszek do pieczenia.
W drugiej misce za pomocą miksera łączymy ze sobą jajka oraz mleko, a następnie dodajemy olej oraz konfiturę pomarańczową. Mieszamy do połączenia składników. Następnie do składników mokrych dodajemy porcjami składniki suche i wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto przenosimy do tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 min. Studzimy.

Nadzienie:
Pomarańcze sparzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z nich skórkę. Następnie pozbawiamy je białych skórek i dzielimy na cząstki.
Żelatynę zalewamy małą ilością zimnej wody, aby spęczniała. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.
Schłodzoną śmietanę razem z cukrem pudrem ubijamy na sztywno i do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Ubitą śmietanę łączymy z serkiem mascarpone.

Polewa:
Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy.


Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa pół.
Na dolnym blacie rozsmarowujemy masę i umieszczamy w niej cząstki pomarańczy. Przykrywamy drugim blatem. Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy starą skórką z pomarańczy.
Wkładamy do lodówki na około 2 godz.
Przechowujemy w lodówce.













Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny