Szarlotka "zielone jabłuszko"
Szarlotka... kultowe ciasto z jabłkami, które każdy doskonale zna. Pojawia się praktycznie w każdym domu i nie da się jej nie lubić! Najlepsza jest podana z lodami 🍨
Przepisów na szarlotkę jest wiele, a oto jeden z nich - ten podstawowy, bardzo prosty, bez żadnych udziwnień - spód z półkruchego ciasta, nadzienie jabłkowe z dodatkiem kisielów oraz tarte ciasto na wierzchu. I to właśnie dzięki obecności jabłkowego kisielu nadzienie zyskuje zieloną barwę, stąd nazwa "zielone jabłuszko".
Szarlotkę z tego przepisu przygotowuje się migiem i zawsze się udaje!
Składniki:
Ciasto:
Wykonanie:
Ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 2:3. Mniejszą część zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalki. Większą część rozwałkowujemy i wylepiamy nią dno blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary około 31 x 21 cm). Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Po wyciągnięciu lekko studzimy.
W 1/2 szklanki zimnej wody rozprowadzamy kisiele jabłkowe, a następnie powoli wlewamy do jabłek, cały czas mieszając. Trzymamy na ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje, nie przestając mieszać.
Gotową masę jabłkową wykładamy na podpieczony spód.
Przepisów na szarlotkę jest wiele, a oto jeden z nich - ten podstawowy, bardzo prosty, bez żadnych udziwnień - spód z półkruchego ciasta, nadzienie jabłkowe z dodatkiem kisielów oraz tarte ciasto na wierzchu. I to właśnie dzięki obecności jabłkowego kisielu nadzienie zyskuje zieloną barwę, stąd nazwa "zielone jabłuszko".
Szarlotkę z tego przepisu przygotowuje się migiem i zawsze się udaje!
Składniki:
Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki śmietany 18%
Nadzienie:
- ok. 1,3 kg jabłek
- 1/2 cytryny
- 2 op. kisielu jabłkowego "Słodka Chwila"
Wykonanie:
Ciasto:
W misce mieszamy mąkę przesianą przez sito z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki masła, całe jajko oraz śmietanę i zagniatamy ciasto, aż będzie sprężyste. Gdy lepi się nam ono do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 2:3. Mniejszą część zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalki. Większą część rozwałkowujemy i wylepiamy nią dno blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary około 31 x 21 cm). Nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Po wyciągnięciu lekko studzimy.
Nadzienie:
Jabłka obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu, przez około 5-8 min., aż jabłka lekko zmiękną, ale nadal będą w całości. W 1/2 szklanki zimnej wody rozprowadzamy kisiele jabłkowe, a następnie powoli wlewamy do jabłek, cały czas mieszając. Trzymamy na ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje, nie przestając mieszać.
Gotową masę jabłkową wykładamy na podpieczony spód.
O mniam i dużo kruszonki na górze :D <3
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglada ;)
OdpowiedzUsuńTen kisiel z jabłkiem nie rozplynie się w ciepłym piecu?
OdpowiedzUsuńNie, a wręcz przeciwnie bo kisiel zawiera skrobie, która gęstnieje pod wpływem temperatury :)
Usuńdziękuje za info.na pewno wypróbuję dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń