Kuchenna Apteka #24 - Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek mimo, że to tłuszcz w czystej postaci, to jednak jest to zdrowy tłuszcz roślinny, który nie zawiera cholesterolu. Pozytywnie wpływa na organizm, dostarczając wielu cennych witamin i składników odżywczych. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu, a do tego jest niezwykle smaczna i aromatyczna.
Jednak istnieje kilka rodzajów oliwy z oliwek, które różnią się od siebie tzw. liczbą kwasową, czyli zawartością wolnych kwasów tłuszczowych - im ta liczba jest niższa, tym lepsza jakość oliwy. Warto wiedzieć, że nie każdy rodzaj oliwy nadaje się do smażenia.
Poznaj szczegóły!
Oliwa z oliwek to źródło:
Wartości odżywcze oliwy z oliwek:
Jednak istnieje kilka rodzajów oliwy z oliwek, które różnią się od siebie tzw. liczbą kwasową, czyli zawartością wolnych kwasów tłuszczowych - im ta liczba jest niższa, tym lepsza jakość oliwy. Warto wiedzieć, że nie każdy rodzaj oliwy nadaje się do smażenia.
Poznaj szczegóły!
Oliwa z oliwek to źródło:
- przeciwutleniaczy - polifenoli: związków fenolowych - oleuropeiny i oleokantalu
- kwasu oleinowego - jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9
- kwasu linolenowego - wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3
- kwasu linolowego - wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6
- witaminy E
- prowitaminy A
- witaminy D
- witaminy K
- witamin z grupy B
- potasu
- magnezu
- fosforu
- triterpenów - skwalenu
- steroli
- tokoferoli
Wartości odżywcze oliwy z oliwek:
- obniża poziom "złego" cholesterolu (LDL) we krwi, zwiększając jednocześnie poziom "drobrego cholesterolu(HDL)
- zapobiega miażdżycy
- obniża ciśnienie krwi
- chroni przed chorobami serca, jak zawał serca czy udar mózgu
- wspomaga działanie trzustki
- zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka
- działa ochronnie na błonę śluzową żołądka
- pomocna przy kamicy żółciowej - działa żółciopędnie
- zapobiega zaparciom
- reguluję przemianę materii
- obniża poziom glukozy we krwi
- wzmacnia system odpornościowy
- chroni przed astmą i alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa
- wspomaga wchłanianie wapnia i mineralizację kości
- przeciwdziała nowotworom
- wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne
- opóźnia procesy starzenia
- pozytywnie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci
- korzystnie wpływa na wzrok
Uwaga!
- oliwa właściwości prozdrowotne wykazuje spożywana na zimno, np. dodana do sałatek, dipów czy past kanapkowych
- pod wpływem wysokiej temperatury zawarte w oliwie extra virgin przeciwutleniacze ulegają zniszczeniu, a na ich miejsce mogą powstawać rakotwórcze związki. Do smażenia nadaje się oliwa rafinowana
- zbyt duża ilość kwasów omega-6 w porównaniu z omega-3 jest niezdrowa i sprzyja stanom prozapalnym, dlatego należy zadbać o odpowiednią ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych obecnych m.in. w oleju rzepakowym i lnianym, siemieniu lnianym, tłustych rybach morskich
Rodzaje oliwy:
- extra virgin - oliwa najwyższej jakości, z pierwszego tłoczenia, tłoczona na zimno, o najmniejszej kwasowości
- virgin - oliwa z pierwszego tłoczenia o nieco wyższej kwasowości niż extra virgin
- lampante - poddana rafinacji i zmieszana z oliwą virgin lub extra virgin
- pomace lub sansa - oliwa z wytłoczyn, produkt najniższej jakości, poddana chemicznej rafinacji i pozbawiona substancji odżywczych
Ciekawostki:
- oliwa z oliwek stosowana jest nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce oraz przemyśle farmaceutycznym jako rozpuszczalnik i dodatek do maści i kremów
- doskonale nawilża skórę i pomaga w walce z cellulitem i rozstępami
- może być stosowana jako odżywka do włosów, w celu poprawy ich kondycji
- minimalizuje uczucie głodu, dlatego polecana jest osobom odchudzającym się
- dobrej jakości oliwa powinna znajdować się w butelce z ciemnego szkła
- po otwarciu oliwę przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu i musimy ją spożyć w ciągu 3 miesięcy
- oliwa zjełczała ma metaliczny posmak i pomarańczową barwę
- oliwa jest ważnym składnikiem w diecie śródziemnomorskiej
Przepis na domowy kosmetyk z wykorzystaniem oliwy z oliwek:
Warto poczytać
OdpowiedzUsuń