Kuchenna Apteka #24 - Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek mimo, że to tłuszcz w czystej postaci, to jednak jest to zdrowy tłuszcz roślinny, który nie zawiera cholesterolu. Pozytywnie wpływa na organizm, dostarczając wielu cennych witamin i składników odżywczych. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu, a do tego jest niezwykle smaczna i aromatyczna.
Jednak istnieje kilka rodzajów oliwy z oliwek, które różnią się od siebie tzw. liczbą kwasową, czyli zawartością wolnych kwasów tłuszczowych - im ta liczba jest niższa, tym lepsza jakość oliwy. Warto wiedzieć, że nie każdy rodzaj oliwy nadaje się do smażenia. 
Poznaj szczegóły!




Oliwa z oliwek to źródło:
  • przeciwutleniaczy - polifenoli: związków fenolowych - oleuropeiny i oleokantalu
  • kwasu oleinowego - jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 
  • kwasu linolenowego - wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3
  • kwasu linolowego - wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6
  • witaminy E
  • prowitaminy A
  • witaminy D
  • witaminy K
  • witamin z grupy B
  • potasu
  • magnezu
  • fosforu
  • triterpenów - skwalenu
  • steroli 
  • tokoferoli


Wartości odżywcze oliwy z oliwek:
  • obniża poziom "złego" cholesterolu (LDL) we krwi, zwiększając jednocześnie poziom "drobrego cholesterolu(HDL)
  • zapobiega miażdżycy
  • obniża ciśnienie krwi
  • chroni przed chorobami serca, jak zawał serca czy udar mózgu
  • wspomaga działanie trzustki
  • zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka
  • działa ochronnie na błonę śluzową żołądka
  • pomocna przy kamicy żółciowej - działa żółciopędnie
  • zapobiega zaparciom
  • reguluję przemianę materii
  • obniża poziom glukozy we krwi
  • wzmacnia system odpornościowy 
  • chroni przed astmą i alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa
  • wspomaga wchłanianie wapnia i mineralizację kości
  • przeciwdziała nowotworom
  • wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne
  • opóźnia procesy starzenia
  • pozytywnie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci 
  • korzystnie wpływa na wzrok



Uwaga!
  • oliwa właściwości prozdrowotne wykazuje spożywana na zimno, np. dodana do sałatek, dipów czy past kanapkowych
  • pod wpływem wysokiej temperatury zawarte w oliwie extra virgin przeciwutleniacze ulegają zniszczeniu, a na ich miejsce mogą powstawać rakotwórcze związki. Do smażenia nadaje się oliwa rafinowana
  • zbyt duża ilość kwasów omega-6 w porównaniu z omega-3 jest niezdrowa i sprzyja stanom prozapalnym, dlatego należy zadbać o odpowiednią ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych obecnych m.in. w oleju rzepakowym i lnianym,  siemieniu lnianym, tłustych rybach morskich

Rodzaje oliwy:
  • extra virgin -  oliwa najwyższej jakości, z pierwszego tłoczenia, tłoczona na zimno, o najmniejszej kwasowości
  • virgin - oliwa z pierwszego tłoczenia o nieco wyższej kwasowości niż extra virgin
  • lampante - poddana rafinacji i zmieszana z oliwą virgin lub extra virgin
  • pomace lub sansa - oliwa z wytłoczyn, produkt najniższej jakości, poddana chemicznej rafinacji i pozbawiona substancji odżywczych

Ciekawostki:
  • oliwa z oliwek stosowana jest nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce oraz przemyśle farmaceutycznym jako rozpuszczalnik i dodatek do maści i kremów
  • doskonale nawilża skórę i pomaga w walce z cellulitem i rozstępami
  • może być stosowana jako odżywka do włosów, w celu poprawy ich kondycji
  • minimalizuje uczucie głodu,  dlatego polecana jest osobom odchudzającym się
  • dobrej jakości oliwa powinna znajdować się w butelce z ciemnego szkła
  • po otwarciu oliwę przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu i musimy ją spożyć w ciągu 3 miesięcy
  • oliwa zjełczała ma metaliczny posmak i pomarańczową barwę
  • oliwa jest ważnym składnikiem w diecie śródziemnomorskiej



Przepis na domowy kosmetyk z wykorzystaniem oliwy z oliwek:


Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny