Kuchenna Apteka #23 - Kapusta kiszona
Kapusta kiszona w kuchni polskiej gości od bardzo dawna i stanowi podstawę wielu tradycyjnych dań. Jednak warto mieć też na uwadze, że ta zwykła kiszona kapusta, którą znamy od dziecka ma wiele właściwości zdrowotnych, bo to bogactwo witamin i minerałów.
Powstaje ona w procesie fermentacji mlekowej, podczas której cukry zawarte w kapuście przekształcane są w kwas mlekowy, który jest naturalnym związkiem konserwującym kiszoną kapustę. Proces kiszenia zachodzi na skutek działalności bakterii mlekowych. I to właśnie dzięki bakteriom kwasu mlekowego kapusta kiszona ma dobroczynny wpływ na jelito i jego mikroflorę bakteryjną oraz wzmacnia odporność organizmu.
Warto wiedzieć, że w sklepach coraz częściej kapustę kiszoną zastępuje kwaszona, która ma niewiele wspólnego z kiszonkami...
Pamiętajmy - kiszonki to najlepszy probiotyk i powinny się one znaleźć w każdej diecie!
Kapusta kiszona to źródło:
Ciekawostki:
Powstaje ona w procesie fermentacji mlekowej, podczas której cukry zawarte w kapuście przekształcane są w kwas mlekowy, który jest naturalnym związkiem konserwującym kiszoną kapustę. Proces kiszenia zachodzi na skutek działalności bakterii mlekowych. I to właśnie dzięki bakteriom kwasu mlekowego kapusta kiszona ma dobroczynny wpływ na jelito i jego mikroflorę bakteryjną oraz wzmacnia odporność organizmu.
Warto wiedzieć, że w sklepach coraz częściej kapustę kiszoną zastępuje kwaszona, która ma niewiele wspólnego z kiszonkami...
Pamiętajmy - kiszonki to najlepszy probiotyk i powinny się one znaleźć w każdej diecie!
Kapusta kiszona to źródło:
- przeciwutleniaczy - polifenoli, karotenoidów
- witaminy C
- witaminy A
- witaminy E
- witamin z grupy B: B1, B2, B6
- magnezu
- potasu
- żelaza
- wapnia
- fosforu
- związków siarki zwanych glukozynolanami
- bakterii kwasu mlekowego
- błonnika
- rutyny
Właściwości zdrowotne kapusty kiszonej:
- obniża poziom cholesterolu we krwi
- zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób serca
- uszczelnia naczynia krwionośne
- pozytywnie wpływa na układ pokarmowy
- sprzyja rozmnażaniu dobroczynnych bakterii jelitowych (dzięki bakteriom kw. mlekowego)
- zapobiega zakażeniom układu pokarmowego
- zapobiega drożdżycy jelit
- przyśpiesza odbudowę mikroflory bakteryjnej, np. po antybiotykoterapii lub infekcji
- likwiduje zaparcia
- wykazuje właściwości przeciwzapalne
- pomaga w utrzymaniu stałego poziomu cukru we krwi - zapobiega cukrzycy
- zapobiega niedokrwistości
- wzmacnia i stymuluje układ odpornościowy
- wykazuje działanie przeciwnowotworowe
- korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci
- wykazuje działanie oczyszczające i odchudzające
- przyśpiesza metabolizm
- sok z kiszonej kapusty nawadnia i przywraca równowagę wodno-elektrolitową
Uwaga!
- kapusty kiszonej powinny unikać osoby z chorobami naczynio-sercowymi, chorobami nerek oraz nadciśnieniem tętniczym ze względu na dużą zawartość sodu
- osoby ciepiące na nadkwasotę, wrzody żołądka lub z przewlekłymi chorobami przewodu pokarmowego powinny unikać jej w swojej diecie, gdyż może działać drażniąco na śluzówkę żołądka
Ciekawostki:
- Pamiętajmy!!! W sklepach możemy spotkać kapustę kiszoną oraz kapustę kwaszoną i to nie to samo! Kapusta kiszona jest to produkt poddawany naturalnej fermentacji, podczas której cukry przekształcane są w kwas mlekowy, który jest naturalnym związkiem konserwującym kiszoną kapustę. Natomiast kapusta kwaszona zakwaszana jest octem i zwykle zawiera w sobie również różnego rodzaju konserwanty
- zawartość sodu w kapuście kiszonej można zmniejszyć płucząc ją w zimnej wodzie
- sok z kapusty kiszonej to skuteczny lek na kaca
- kapusta kiszona może zredukować szkodliwe działanie azotanów i azotynów obecnych w wędlinach czy mięsie
- kapusta kiszona ratowała marynarzy przed szkorbutem
- kapusta kiszona jest niskokaloryczna - w 100 g zawiera około 12-15 kcal
- kapusta kiszona dobrej jakości powinna być jędrna, mieć jasnożółtą barwę i charakteryzować się kwaśnym smakiem oraz kapuścianym zapachem, a woda powinna być lekko mętna
Przyznam że uwielbiam i zajadam z ogromnym apetytem:D Najzdrowsze o tej porze roku!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)