Ciasto czekoladowe z piwem
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 100 g masła
- ok. 70 g gorzkiej czekolady
- 1 szklanka piwa
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
- 100 g czekolady gorzkiej/mlecznej
- 2 łyżki masła
Wykonanie:
W rondelku rozpuszczamy masło z gorzką czekoladą - nie doprowadzamy do zagotowania. Studzimy.
W misce mieszamy składniki suche: mąkę przesianą przez sito, kakao oraz proszek do pieczenia.
W drugiej misce jajka ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem, aż zjaśnieją i staną się puszyste. Następnie do jajek dodajemy powoli rozpuszczone masło z czekoladą i miksujemy do połączenia składników. Kolejno cienką strużką wlewamy piwo i mieszamy. Na końcu dodajemy porcjami składniki suche, cały czas miksując. Ciasto przenosimy do tortownicy (średnica ok. 22-23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 40-45 min. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Studzimy.
Polewa:
Ciasto wygląda smakowicie :) Uwielbiam czekoladowe wypieki i chętnie wypróbuję ten przepis. Ciasta czekoladowego z piwem jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłyśmy ciasta tak przyrządzonego :)
OdpowiedzUsuńsuper ciacho:)
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńCiekawie musi smakować
OdpowiedzUsuń