Ciasto czekoladowe z piwem

Proste ciasto czekoladowe typu murzynek. Nie jest to jednak standardowy przepis, a wzbogacony o gorzką czekoladę oraz piwo. I tu z pewnością fani piwa będą zadowoleni, bo ciasto ma piwny aromat - mój mąż był zachwycony 😉 Mocno czekoladowe i wilgotne ciasto, pachnące piwem oraz czekoladą to pyszna odmiana tradycyjnego murzynka, która zachwyci wszystkich czekoladoholików. Nie jest to ciasto mocno słodkie, gdyż za takimi nie przepadam - jestem wielbicielką prawdziwej, gorzkiej czekolady. Dlatego jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta proponuję zwiększyć ilość cukru i/lub zrobić polewę z mlecznej czekolady. Ciasto robi się bardzo szybko, dlatego świetnie sprawdzi się na co dzień jako deser do kawy lub herbaty... bo kto by pogardził czekoladowym ciastem!




Składniki:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • ok. 70 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka piwa
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
  • 100 g czekolady gorzkiej/mlecznej
  • 2 łyżki masła


Wykonanie:

W rondelku rozpuszczamy masło z gorzką czekoladą - nie doprowadzamy do zagotowania. Studzimy.
W misce mieszamy składniki suche: mąkę przesianą przez sito, kakao oraz proszek do pieczenia.
W drugiej misce jajka ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem, aż zjaśnieją i staną się puszyste. Następnie do jajek dodajemy powoli rozpuszczone masło z czekoladą i miksujemy do połączenia składników. Kolejno cienką strużką wlewamy piwo i mieszamy. Na końcu dodajemy porcjami składniki suche, cały czas miksując. Ciasto przenosimy do tortownicy (średnica ok. 22-23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 40-45 min. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Studzimy.

Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto.








Komentarze

  1. Ciasto wygląda smakowicie :) Uwielbiam czekoladowe wypieki i chętnie wypróbuję ten przepis. Ciasta czekoladowego z piwem jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłyśmy ciasta tak przyrządzonego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny