Bezglutenowa rolada biszkoptowa ze szpinakiem
Rolada biszkoptowa w wersji bezglutenowej, nadziana szpinakiem z dodatkiem sera feta. Połączenie tak proste, a zarazem bardzo smaczne. Wykonana z mąki ryżowej jest lekka i puszysta, choć bardziej zbita niż w przypadku mąki pszennej. Jest to świetna opcja dla osób, które nie mogą jeść glutenu. Sprawdzi się idealnie jako przystawka na różnego rodzaju imprezach, ale również spełni rolę zdrowego i lekkiego drugiego śniadania na wynos, np. do lunchboxa.
Składniki:
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Następnie wlewamy żółtka, nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy mąkę ryżową, odrobinę pieprzu i mieszamy łyżką (najlepiej drewnianą). Masę wylewamy na dużą blaszkę (25 x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-13 min.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy rozdrobniony szpinak (bez rozmrażania). Gdy szpinak się rozmrozi i woda z niego wyparuje, wtedy dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Ser feta kroimy w drobną kostkę.
Na gorącym biszkopcie rozsmarowujemy gorącą masę szpinakową i posypujemy pokrojonym serem feta. Roladę zwijamy zaczynając od krótszego boku, pomagając sobie papierem do pieczenia. Zawijamy w ten papier i pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na około 2 godz.
Kroimy w plastry i układamy na talerzu.
Składniki:
- 5 jajek
- 4-5 łyżek mąki ryżowej
- szczypta soli
- 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 op. sera feta
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy rozdrobniony szpinak (bez rozmrażania). Gdy szpinak się rozmrozi i woda z niego wyparuje, wtedy dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Ser feta kroimy w drobną kostkę.
Na gorącym biszkopcie rozsmarowujemy gorącą masę szpinakową i posypujemy pokrojonym serem feta. Roladę zwijamy zaczynając od krótszego boku, pomagając sobie papierem do pieczenia. Zawijamy w ten papier i pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na około 2 godz.
Kroimy w plastry i układamy na talerzu.
Fajnie Ci wyszło z samej ryżówki, ja bym chyba wykorzystała jakąś mieszankę, dla pewności. Super, że wyszło :)
OdpowiedzUsuńSuper, nie wiedziałam, że taka rolada wyjdzie bez mąki pszennej :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, spróbowałam, wyszło smakowicie ;)
OdpowiedzUsuń