Świderki francuskie z szynką parmeńską
Szybka przekąska z ciasta francuskiego... świderki z czosnkową nutą, nadziewane szynką parmeńską oraz mozzarellą. Tylko 10 minut naszej pracy! Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je podać same lub z sosami, np. czosnkowym. Świetnie pasują do piwa, a także jako przekąska do filmu lub na wieczór z przyjaciółmi. Idealne również jako dodatek do sałatki, np. NAJPROSTSZA SAŁATKA Z ROSZPONKI 😉
Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego świeżego
- ok. 90 g szynki parmeńskiej
- ok. 100 g tartej mozzarelli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
Wykonanie:
Oliwę z oliwek mieszamy z czosnkiem niedźwiedzim.
Ciasto francuskie rozwijamy i przecinamy na pół. Na połowie ciasta rozsmarowujemy oliwę z czosnkiem, a następnie układamy szynkę parmeńską, posypujemy startym serem mozzarella i przykrywamy drugą połową ciasta. Tniemy na paski o szerokości około 2 cm. Każdy z nich skręcamy kilka razy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 min.
świderki wyglądają pysznie i na pewno też tak smakują
OdpowiedzUsuńMmmm, to musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńMoja babcia coś takiego piekła - pamiętam do dzisiaj. Zawsze mnie dziwiło, że pasuje do tego zestawu jeszcze kminek w całości!
OdpowiedzUsuń