Makowiec japoński

Mak na święta Bożego Narodzenia to w Polsce tradycja i w prawie każdym domu przygotowuje się potrawę lub ciasto z makiem. Tak więc, przychodzę dziś z przepisem na proste ciasto makowe, do wykonania w kilka chwil.

Makowiec japoński to ciasto makowe pełne bakalii, które w składzie ma również jabłka, a zamiast mąki pszennej daje się kaszę mannę. 
Ciasto dość popularne, więc większość z Was pewnie je zna.... ale warte przypomnienia z okazji zbliżających się świąt, bo nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych i z pewnością uda się każdemu, a poza tym jest mało pracochłonne - co w okresie świątecznych przygotowań jest dużym plusem.

Ciasto jest bardzo smaczne i wilgotne - to zasługa jabłek, a dodatkowo napakowane bakaliami. Wierzch oblany jest gorzką czekoladą i posypany posiekanymi orzechami włoskimi.
Warte polecenia!

Makowiec na Boże Narodzenie


 Składniki:
  • 200 g maku mielonego
  • 250 ml mleka
  • 4 duże jajka
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 3 średnie jabłka
  • 100 g bakalii (u mnie - mieszanka studencka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Polewa:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g śmietanki 30%
  • do posypania: posiekane orzechy włoskie




Wykonanie:

Mielony mak zalewamy wrzącym mlekiem, mieszamy i odstawiamy, aż całe mleko zostanie wchłonięte.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. 
Bakalie kroimy na mniejsze kawałki. 

Oddzielamy białka od żółtek, a następnie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch i nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami sparzony mak i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. 
Dodajemy kolejno kaszę mannę i proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy starte na tarce jabłka oraz pokrojone bakalie i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. 
Na końcu dodajemy ubitą z białek pianę i delikatnie mieszamy łyżką. 

Masę przenosimy do formy (o wymiarach 15 x 25 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 min. Studzimyna kratce.

Polewa:
Czekoladę siekamy na drobne kawałki.
W garnuszku podgrzewamy śmietankę - nie zagotowujemy! Dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy gładką polewę. Studzimy.

Jeszcze ciepłą czekoladę rozprowadzamy na wystudzonym makowcu. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.


Makowiec japoński na Boże Narodzenie

Makowiec japoński z jabłkami i bakaliami

Prosty przepis na makowiec

Makowiec z jabłkami i bakaliami


Komentarze

  1. My zrobiłyśmy makowca z komosą i też był przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak dzieciństwa z wigilijnego stołu...

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczne ciasto, w moim domu tez co roku królowało na stole

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadał. Wygląda smakowicie. Zawsze to coś nowego

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowita wersja makowca. Uwielbiam dodatek orzechów. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie i pewnie równie dobrze smakuje. Ja zawsze na górę daję rozpuszczoną czekoladę w garnku - taki typ polewy to mój ulubiony bo pięknie, matowo zastyga nadając apetycznego wyglądu całości.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy makowca japońskiego najlepiej przygotować w dniu podania, czy może być zrobiony z wyprzedzeniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki makowiec długo nie postoi, ale można dzień lub maks. dwa dni wcześniej upiec przed podaniem

      Usuń
  8. Piekarnik z termoobiegiem, czy góra-dól??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekarnik góra dół, jak używam termoobiegu to zawsze zaznaczam w przepisie 🙂

      Usuń
  9. Witam,chcę zapytać czy do tego makowca może być mak gotowy z puszki ?

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy on powinien być mokry? Mój od spodu wyszedł mokry, wrzuciłam go do pieca, żeby dopiekł się sam dół :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Makowiec ogólnie jest wilgotny, ale spód nie powinien być mokry

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny