Makowiec japoński
Mak na święta Bożego Narodzenia to w Polsce tradycja i w prawie każdym domu przygotowuje się potrawę lub ciasto z makiem. Tak więc, przychodzę dziś z przepisem na proste ciasto makowe, do wykonania w kilka chwil.
Makowiec japoński to ciasto makowe pełne bakalii, które w składzie ma również jabłka, a zamiast mąki pszennej daje się kaszę mannę.
Ciasto dość popularne, więc większość z Was pewnie je zna.... ale warte przypomnienia z okazji zbliżających się świąt, bo nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych i z pewnością uda się każdemu, a poza tym jest mało pracochłonne - co w okresie świątecznych przygotowań jest dużym plusem.
Ciasto jest bardzo smaczne i wilgotne - to zasługa jabłek, a dodatkowo napakowane bakaliami. Wierzch oblany jest gorzką czekoladą i posypany posiekanymi orzechami włoskimi.
Warte polecenia!
Składniki:
Polewa:
Czekoladę siekamy na drobne kawałki.
W garnuszku podgrzewamy śmietankę - nie zagotowujemy! Dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy gładką polewę. Studzimy.
- 200 g maku mielonego
- 250 ml mleka
- 4 duże jajka
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 łyżek kaszy manny
- 3 średnie jabłka
- 100 g bakalii (u mnie - mieszanka studencka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Polewa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g śmietanki 30%
- do posypania: posiekane orzechy włoskie
Wykonanie:
Mielony mak zalewamy wrzącym mlekiem, mieszamy i odstawiamy, aż całe mleko zostanie wchłonięte.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Bakalie kroimy na mniejsze kawałki.
Oddzielamy białka od żółtek, a następnie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch i nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami sparzony mak i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodajemy kolejno kaszę mannę i proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy starte na tarce jabłka oraz pokrojone bakalie i wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
Na końcu dodajemy ubitą z białek pianę i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę przenosimy do formy (o wymiarach 15 x 25 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 min. Studzimyna kratce.
Czekoladę siekamy na drobne kawałki.
W garnuszku podgrzewamy śmietankę - nie zagotowujemy! Dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy gładką polewę. Studzimy.
Jeszcze ciepłą czekoladę rozprowadzamy na wystudzonym makowcu. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
My zrobiłyśmy makowca z komosą i też był przepyszny :)
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa z wigilijnego stołu...
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne ciasto, w moim domu tez co roku królowało na stole
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadał. Wygląda smakowicie. Zawsze to coś nowego
OdpowiedzUsuńSmakowita wersja makowca. Uwielbiam dodatek orzechów. :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i pewnie równie dobrze smakuje. Ja zawsze na górę daję rozpuszczoną czekoladę w garnku - taki typ polewy to mój ulubiony bo pięknie, matowo zastyga nadając apetycznego wyglądu całości.
OdpowiedzUsuńCzy makowca japońskiego najlepiej przygotować w dniu podania, czy może być zrobiony z wyprzedzeniem?
OdpowiedzUsuńTaki makowiec długo nie postoi, ale można dzień lub maks. dwa dni wcześniej upiec przed podaniem
UsuńPiekarnik z termoobiegiem, czy góra-dól??
OdpowiedzUsuńPiekarnik góra dół, jak używam termoobiegu to zawsze zaznaczam w przepisie 🙂
UsuńWitam,chcę zapytać czy do tego makowca może być mak gotowy z puszki ?
OdpowiedzUsuńTak, tylko masa nie może być zbyt wodnista
UsuńCzy on powinien być mokry? Mój od spodu wyszedł mokry, wrzuciłam go do pieca, żeby dopiekł się sam dół :(
OdpowiedzUsuńMakowiec ogólnie jest wilgotny, ale spód nie powinien być mokry
Usuń