Kuchenna Apteka #22 - Mak
Mak... bez niego nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia. Jest on składnikiem makowców i innych ciast, a także kutii czy łazanek. Tradycja głosi, że mak przynosi dostatek i jest symbolem płodności.
Wyróżniamy kilka rodzajów maku: mak niebieski, mak biały, mak lekarski oraz mak polny. Do celów kulinarnych wykorzystywany jest mak niebieski oraz mniej popularny, ale delikatniejszy w smaku mak biały.
Właściwości lecznice maku były cenione od wieków. Jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych oraz posiada właściwości prozdrowotne. Jednak nie dla każdego jest on wskazany!
Przeczytaj więcej...
Mak to źródło:
Ciekawostki:
Wyróżniamy kilka rodzajów maku: mak niebieski, mak biały, mak lekarski oraz mak polny. Do celów kulinarnych wykorzystywany jest mak niebieski oraz mniej popularny, ale delikatniejszy w smaku mak biały.
Właściwości lecznice maku były cenione od wieków. Jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych oraz posiada właściwości prozdrowotne. Jednak nie dla każdego jest on wskazany!
Przeczytaj więcej...
- witaminy A
- witaminy C
- witaminy E
- witaminy D
- witamin z grupy B: B1, B3, B6
- kwasu foliowego (wit. B9)
- wapnia
- fosforu
- żelaza
- magnezu
- potasu
- miedzi
- cynku
- manganu
- błonnika
- fitosteroli
- nienasyconych kwasów tłuszczowych (głównie oleinowy i linolowy)
- alkaloidów opioidowych (niewielkie ilości)
Właściwości zdrowotne maku:
- wspomaga pracę serca i układu krążenia
- zapobiega rozwojowi nadciśnienia tętniczego krwi
- obniża poziom cholesteroli LDL we krwi
- zapobiega zmianom miażdżycowym
- reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom
- wspomaga detoksykację organizmu
- zapobiega nadmiernemu gromadzeniu się wody w organizmie
- zapobiega anemii i niedokrwistości
- zapobiega rozwojowi osteoporozy, odwapnieniu kości oraz krzywicy
- wspomaga pracę układu nerwowego
- zapobiega stanom depresyjnym
- wspomaga walkę ze stresem
- poprawia stan włosów, skóry i paznokci
- dba o wzrok
- podnosi odporność organizmu
- reguluje pracę nerek i wątroby (dotyczy oleju makowego)
- przyśpiesza gojenie się ran (dotyczy oleju makowego)
Uwaga!
- mak spożywany w większych ilościach działa jak narkotyk
- mak może powodować interakcje z niektórymi lekami - przed spożyciem dań czy ciast z makiem najlepiej skontaktować się z lekarzem
- mak jest ciężkostrawny, dlatego osoby z problemami trawiennymi (np. wrzody) czy wątrobowymi powinny unikać spożywania maku, gdyż może on zaostrzyć stan chorobowy
- mak nie może być podawany dzieciom poniżej 2 roku życia
- na ilość maku w spożywanych posiłkach powinny również uważać ciężarne
- spożycie maku przez osoby uczulone może skutkować nawet wstrząsem anafilaktycznym
Ciekawostki:
- mak jest kaloryczny - 100 g maku zawiera prawie 500 kcal - nie jest polecany dla osób odchudzających się
- mak niebieski wykorzystywany w przemyśle spożywczym ma niewielką ilość alkaloidów opioidowych, natomiast mak wykorzystywany do produkcji morfiny czy kodeiny to mak lekarski, którego warunki uprawy są ściśle regulowane prawnie i kontrolowane
- mak polny znajduje zastosowanie w kosmetyce, np. w produkcji łagodnych płynów do higieny intymnej
- zawartość wapnia w 100 g maku to ponad 1400 mg, czyli tyle co w prawie 1,2 litrze mleka
Przepisy z makiem
Na święta musi być jakieś danie z makiem, Twoje propozycje bardzo mi się podobają :)
OdpowiedzUsuńsame pyszności :)
OdpowiedzUsuńMy jesteśmy ogromnymi fankami maku i kluski z makiem to coś co na Wigilii jemy w ilościach hurtowych :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ❤
OdpowiedzUsuń