Koszyczki z ciasta francuskiego z sałatką z rukoli
Pomysł na ciekawe przekąski imprezowe z użyciem ciasta francuskiego... pieczone koszyczki z ciasta francuskiego wypełnione sałatką z rukoli z dodatkiem pomidorków koktajlowych, oliwek, sera feta i wędzonego łososia. W sam raz na dwa kęsy!
Przekąska banalnie prosta w przygotowaniu, a smakuje rewelacyjne i do tego świetnie się prezentuje. Robi furorę na każdych przyjęciach! Ta sama sałatka w salaterce nie wzbudzi tyle zainteresowania, co podana w chrupiących koszyczkach 😉
Składniki:
Wykonanie:
P.S. Więcej przepisów na proste przekąski znajdziecie w moim Ebooku ➤ Proste Przekąski Imprezowe
Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego
- garść rukoli
- 50 g łososia wędzonego
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka oliwek czarnych
- 1/4 op. sera feta
- 1 jajko
- oliwa z oliwek
Więcej przepisów na proste przekąski imprezowe 👇
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozwijamy i za pomocą szklanki wycinamy koła o średnicy około 10-12 cm. Połowę wyciętych kółek odkładamy, a w drugiej połowie wycinamy w środku mniejsze koła o około 2 cm. Sklejamy ze sobą kółka całe z kółkami z dziurką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy rozbełtanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 13-15 min. Studzimy.
Rukolę myjemy i osuszamy. Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Oliwki odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki. Ser feta kroimy małe kosteczki. Łososia kroimy w cienkie paseczki i zwijamy w rulonik.
W upieczonych koszyczkach z ciasta francuskiego umieszczamy gałązki rukoli, 2-3 kostki pomidorków, 2-3 plasterki oliwek, 2-3 kosteczki fety i rulonik z łososia.
Lekko skrapiamy oliwą z oliwek.
Świetna przekąska na imprezie :)
OdpowiedzUsuńidealne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję takie koszyczki
OdpowiedzUsuńbardzo schludny blog :D
OdpowiedzUsuńPrzepięknie się prezentują i bardzo apetycznie. Zrobię na następną imprezę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przekąski z ciasta francuskiego. :)
OdpowiedzUsuńZrobiłem i powiem że troszkę za gęste ciasto zrobiłem, ale smakowo wyszło rewelacja, dzięki :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie. Z chęcią takie robię.
OdpowiedzUsuńCzy można przygotować je dzień wcześnie???
OdpowiedzUsuńNa drugi dzień ciasto francuskie miękkie i nie jest już tak chrupiące jak na świeżo
Usuń