Keks wykwintny
Keks kojarzy się z ciastem na słodko, które jest bogato nadziane bakaliami. Ale keks może być również wytrawny, bogato nadziany warzywami i nie tylko...
Moja propozycja to keks mocno pieczarkowy z dodatkiem papryki czerwonej oraz żółtego sera, a do tego dobrze przyprawiony. Idealnie pasuje jako dodatek do czerwonego barszczy czy kremowych zup, ale świetnie smakuje też solo. Można go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się też jako przekąska na różnego rodzaju imprezach, a goście będą zachwyceni 😉
Jest bardzo prosty w przygotowaniu, więc na pewno każdemu wyjdzie!
Świetna alternatywa dla tarty wytrawnej lub pizzy...
Składniki:
Moja propozycja to keks mocno pieczarkowy z dodatkiem papryki czerwonej oraz żółtego sera, a do tego dobrze przyprawiony. Idealnie pasuje jako dodatek do czerwonego barszczy czy kremowych zup, ale świetnie smakuje też solo. Można go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się też jako przekąska na różnego rodzaju imprezach, a goście będą zachwyceni 😉
Jest bardzo prosty w przygotowaniu, więc na pewno każdemu wyjdzie!
Świetna alternatywa dla tarty wytrawnej lub pizzy...
- 2 cebule
- ok. 250 g pieczarek
- 1 duża papryka czerwona
- 150 g sera żółtego
- 120 g masła
- 3 duże jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Ser żółty również kroimy w małą kostkę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy pieczarki. Smażymy do momentu, aż cała woda z pieczarek wyparuje. Studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Przesianą przez sito mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy na jednolite ciasto.
Do uzyskanego ciasta dodajemy usmażone pieczarki z cebulą, paprykę, ser żółty oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką słodką mieloną oraz sosem sojowym. Całość dokładnie mieszamy.
Na końcu dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników i przenosimy do keksówki (25 x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 min.
Nawet zjadłybyśmy chętniej niż słodki keks :D
OdpowiedzUsuńZaskoczyłaś mnie taką formą keksu - ciekawy!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)