Keks wykwintny

Keks kojarzy się z ciastem na słodko, które jest bogato nadziane bakaliami. Ale keks może być również wytrawny, bogato nadziany warzywami i nie tylko...
Moja propozycja to keks mocno pieczarkowy z dodatkiem papryki czerwonej oraz żółtego sera, a do tego dobrze przyprawiony. Idealnie pasuje jako dodatek do czerwonego barszczy czy kremowych zup, ale świetnie smakuje też solo. Można go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się też jako przekąska na różnego rodzaju imprezach, a goście będą zachwyceni 😉 
Jest bardzo prosty w przygotowaniu, więc na pewno każdemu wyjdzie! 
Świetna alternatywa dla tarty wytrawnej lub pizzy...




Składniki:
  • 2 cebule
  • ok. 250 g pieczarek
  • 1 duża papryka czerwona
  • 150 g sera żółtego
  • 120 g masła
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Ser żółty również kroimy w małą kostkę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy pieczarki. Smażymy do momentu, aż cała woda z pieczarek wyparuje. Studzimy.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Przesianą przez sito mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy na jednolite ciasto. 

Do uzyskanego ciasta dodajemy usmażone pieczarki z cebulą, paprykę, ser żółty oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką słodką mieloną  oraz sosem sojowym. Całość dokładnie mieszamy.
Na końcu dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników i przenosimy do keksówki (25 x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 min.
Podajemy na ciepło lub na zimno.








Komentarze

  1. Nawet zjadłybyśmy chętniej niż słodki keks :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaskoczyłaś mnie taką formą keksu - ciekawy!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny