Brownie z masłem orzechowym (bez pieczenia)
Zdrowsza odsłona brownie...a w sumie to sernikobrownie z masłem orzechowym i to bez pieczenia! Dodatkowo ciasto to jest bezglutenowe i bez dodatku dodatkowego cukru białego (bo cukier i tak znajduje się w gorzkiej czekoladzie) oraz mąki. Słodzone jest bananami, a także gorzką czekoladą, a rolę mąki spełniają tu płatki gryczane. Brownie jest mocno czekoladowe z akcentem bananowo-orzechowym, a góra to kremowa, sernikowa warstwa mocno orzechowa.
Ciasto jest mega proste w przygotowaniu i robi się je w ekspresowym tempie, niestety też w takim samym tempie znika 😉
P.S. Pamiętajmy, aby wybierać masło orzechowe dobrej jakości - bez żadnych dodatków, w tym bez dodatku cukru i soli oraz czekoladę gorzką z dobrym składem - bez oleju palmowego i emulgatora E476.
Składniki:
Brownie:
Wykonanie:
Ciasto jest mega proste w przygotowaniu i robi się je w ekspresowym tempie, niestety też w takim samym tempie znika 😉
P.S. Pamiętajmy, aby wybierać masło orzechowe dobrej jakości - bez żadnych dodatków, w tym bez dodatku cukru i soli oraz czekoladę gorzką z dobrym składem - bez oleju palmowego i emulgatora E476.
Składniki:
Brownie:
- 200 g gorzkiej czekolady min. 70 %
- 5-6 łyżek dowolnego mleka
- 5 łyżek masła orzechowego
- 2 banany
- 1 łyżka kakao
- 3/4 szklanki płatków gryczanych
Górna warstwa:
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki masła orzechowego
- garść orzechów ziemnych niesolonych
- 30 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Brownie:
Czekoladę gorzką z dodatkiem mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Płatki gryczane mielimy na miałko, jak na mąkę.
Banany obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy do miski i blendujemy na papkę. Do bananów dodajemy masło orzechowe oraz rozpuszczoną czekoladę i wszystko dokładnie łączymy za pomocą blendera. Na końcu dodajemy kakao oraz zmielone płatki gryczane i mieszamy łyżką.
Masę wykładamy do blaszki (ok. 15 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wkładamy do lodówki.
Górna warstwa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Serek mascarpone przekładamy do miski i dodajemy masło orzechowe. Całość łączymy za pomocą blendera. Gotową masę wykładamy na wyciągnięty z lodówki spód brownie.
Wierzch posypujemy orzeszkami ziemnymi i dekorujemy polewą czekoladową.
Wkładamy do lodówki na około 1-2 godz.
Brownie na wypasie! Uwielbiam masło orzechowe :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
ależ to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuń