Rolada bounty (bez pieczenia)
Bounty... czyli połączenie czekolady i kokosu... w wersji rolady bez pieczenia. Dodatkowo jest to zdrowsza wersja Bounty, gdyż nie zawiera ona białej mąki, dodatku cukru i jest bezglutenowa oraz wegańska. Czego chcieć więcej!
Słodzona jest bananem oraz syropem daktylowym (można go zastąpić syropem z agawy lub miodem), a zamiennikiem białej mąki jest mąka kokosowa, którą można spożywać na surowo i jest bogatym źródłem błonnika. Jest banalnie prosta w wykonaniu i przygotujemy ją w kilka chwil, a najdłuższe z tego wszystkiego jest jej chłodzenie 😉
Kawałkiem takiej rolady możemy delektować się bez wyrzutów sumienia.
Składniki:
Wykonanie:
Na cieście rozsmarowujemy nadzienie kokosowe, a następnie zwijamy w rulon, pomagając sobie papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na około 1-2 godz. i po wyciągnięciu z lodówki możemy pokroić roladę w plastry.
Słodzona jest bananem oraz syropem daktylowym (można go zastąpić syropem z agawy lub miodem), a zamiennikiem białej mąki jest mąka kokosowa, którą można spożywać na surowo i jest bogatym źródłem błonnika. Jest banalnie prosta w wykonaniu i przygotujemy ją w kilka chwil, a najdłuższe z tego wszystkiego jest jej chłodzenie 😉
Kawałkiem takiej rolady możemy delektować się bez wyrzutów sumienia.
Składniki:
- 1 szklanka mąki kokosowej
- 100 g czekolady gorzkiej min. 70%
- 4 łyżki pasty kokosowej Radix-Bis
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 duży banan
- 2 łyżki kakao
- 400 ml mleczka kokosowego Radix-Bis
- 1 szklanka wiórek kokosowych Radix-Bis
- 4 łyżki syropu daktylowego/syropu z agawy/miodu
Polewa:
- 50 g czekolady gorzkiej min. 70%
- 2-3 łyżki mleka kokosowego
- garść wiórek kokosowych
Wykonanie:
Nadzienie:
Wiórki kokosowe wsypujemy do miski dodajemy śmietankę kokosową z mleczka kokosowego (stałą część mleczka kokosowego, a wodę pozostawiamy) oraz 2 łyżki syropu daktylowego/syropu z agawy lub miodu i wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
Ciasto:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z pastą kokosową oraz olejem kokosowym.
Banana obieramy, kroimy w plasterki i rozgniatamy widelcem na papkę.
Do drugiej miski wsypujemy mąkę kokosową i mieszamy z kakao. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę, rozgniecionego banana oraz około 1/2 szklanki wody z mleczka kokosowego. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulę. Gdy ciasto jest zbyt kruche możemy dodać jeszcze wody kokosowej. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma papierami do pieczenia, na duży prostokątny placek.
Na cieście rozsmarowujemy nadzienie kokosowe, a następnie zwijamy w rulon, pomagając sobie papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na około 1-2 godz. i po wyciągnięciu z lodówki możemy pokroić roladę w plastry.
Przechowujemy w lodówce.
Wszystko, co kocham ze słodyczy na jednym zdjęciu. Wygląda przepysznie, trzeba wypróbować. Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńMmm wyglada cudownie :) Uwielbiam połączenie kokosa z czekoladą!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Pięknie to wygląda i super, że bez pieczenia!
OdpowiedzUsuńPyszna i pomysłowa rolada ❤❤❤
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis...
Wow i pomyśleć, że jest bez pieczenia :)
OdpowiedzUsuń