Racuchy z kaszy manny

Racuszki jabłkowe w wersji fit! Wykonane są z kaszy manny - bez mąki i bez cukru. Placuszki są puszyste i delikatne w smaku, a dodatek cynamonu nadaje im cudownego aromatu. Jeśli ktoś nie lubi cynamonu, można go po prostu pominąć. Idealnie nadają się na śniadanie lub podwieczorek dla dzieci. Nie są zbyt słodkie, więc dla osób lubiących słodycz proponuję podać je ze słodkimi dodatkami, takimi jak: miód, dżem czy syrop klonowy. 
Świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno, więc nadają się także do lunchboxa.


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 słodkie jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Kaszę mannę wsypujemy do miski, zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy i ostawiamy na około 20 min., aby napęczniała.
Jabłka (2 małe) obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Do spęczniałej kaszy manny dodajemy żółtka, cynamon oraz starte jabłka. Mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie wszystko razem łączymy, mieszając łyżką. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju i łyżką wykładamy masę, formując cienkie placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano.
Podajemy na ciepło lub zimno, same lub z dodatkami, np. miodem/dżemem










Komentarze

  1. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z kaszy manny? Super pomysł! Do zrobienia dla mojej siostry, bo ona uwielbiam zabierać takie placuszki do szkoły :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki takie racuszki zjadłabym z wielką przyjemnością i prosiła o jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny