Potrawka gołąbkowa
Szybki pomysł na obiad... potrawka o smaku gołąbkowym z mięsem mielonym, białą kapustą i ryżem w sosie pomidorowym. Taka potrawka to świetna propozycja na wykorzystanie składników po wykonaniu gołąbków, np. mamy resztki kapusty, która nie nadaję się już do ich zawijania. Możemy ją także wykonać, gdy najdzie nas chętka na gołąbki, ale nie mamy ochoty lub czasu na ich zawijanie. W ten łatwy sposób otrzymujemy smak gołąbkowy tylko w innej formie podania 😉
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1/2 główki kapusty
- 200 g ryżu
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu
- 500 ml soku pomidorowego
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- szczypta papryki chili
- olej do smażenia
Wykonanie:
super pomysł no i smaczny
OdpowiedzUsuńNa takie danie to ja się piszę :)
OdpowiedzUsuńW tak niecodziennej formie gołąbków jeszcze nie jadłam...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)