Placki cebulowe z serka wiejskiego
Pyszne placuszki kolacyjne dla całej rodziny... cebulowe wykonane z serka wiejskiego zwanego "styropianem" 😉 Gotowe w dosłownie 15 minut! Mają cudowny aromat i słodkawy smak, który zawdzięczają cebuli. W środku są bardzo delikatne i kremowe. Doprawione odrobiną chili oraz ziołami smakują wyśmienicie. Oczywiście nie wspomniałam, że trzeba być amatorem cebuli 😜 Świetnie pasują do nich sosy na bazie jogurtu, jak np. ziołowy czy czosnkowy.
Składniki:
Składniki:
- 3 małe cebule
- 2 jajka
- 2 op. serka wiejskiego
- 1 ząbek czosnku
- 5-6 łyżek mąki
- szczypta papryki chili
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka mieszamy z serkiem wiejskim (serek dajemy razem ze śmietanką). Dodajemy mąkę, paprykę chili, bazylię, oregano, sól i pieprz. Mieszamy. Następnie wrzucamy pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy porcjami ubitą pianę z białek i delikatnie wszystko łączymy.
Na patelni rozgrzewamy olej i za pomocą łyżki wykładamy porcje masy, tworząc małe placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Gotowe placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podajemy na ciepło.
mily blog :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetyczne placuszki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam placuszki z serka wiejskiego :) Muszę spróbować Twojej wersji :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ile placuszków wychodzi z tej porcji
OdpowiedzUsuńokoło 8 szt.
Usuńtakie placuszki to ja lubię, robię też podobne z kefiru, jogurtu, kwaśnego mleka :)
OdpowiedzUsuńDość często robimy placki z serka wiejskiego ale tylko na słodko :D Dlatego musimy spróbować takiej wersji ;)
OdpowiedzUsuń