Kurczak w sosie batatowym
Kurczak u nas w domu gości bardzo często w różnych postaciach. Jednak są dni, że standardowe przepisy już nam się nudzą i szukamy czegoś innego... I tak w przypływie kulinarnych inspiracji powstało to oto danie - filety z kurczaka w sosie batatowym.
Kremowy sos z batata o słodkawym smaku z nutą ostrości. Bałam się, że będzie on za mdły, stąd obecność papryczki chili oraz imbiru, które nadają mu charakteru. Dodatkowo masło orzechowe oraz mleczko kokosowe sprawiają, że sos ten smakuje ciekawie, trochę egzotycznie. Oprócz tego, że świetnie smakuje, to również porządnie rozgrzewa - idealne danie na jesienne chłody!
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i przekrawamy na pół, a następnie każdą połówkę kroimy jeszcze wzdłuż na pół - w sumie z trzech/czterech filetów powinniśmy otrzymać 12/16 kawałków. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Mięso smażymy na patelni partiami, na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1 min, aby tylko białko mięsa się ścięło. Przenosimy do garnka lub wysokiej patelni.
Cebulę i czosnek obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w piórka, a ząbki czosnku drobno siekamy. Papryczkę chili myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy nasiona, a następnie bardzo drobno kroimy. Batata obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebule podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu kurczaka. Następnie dodajemy czosnek i papryczkę chili, a na końcu startego batata i całość trzymamy na ogniu przez kilka minut. Przenosimy do garnka z mięsem. Następnie zalewamy bulionem lub wodą i dusimy pod przykryciem przez około 20-25 min., na małym ogniu.
Po tym czasie, mięso wyciągamy na talerz, a do bulionu dodajemy imbir - obrany i starty na tarce o małych oczkach oraz masło orzechowe, a następnie całość blendujemy na gładki krem. Na końcu dodajemy mleczko kokosowe i powoli wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku papryką słodką mieloną, pieprzem oraz solą. Do gotowego sosu przenosimy kawałki kurczaka i podgrzewamy jeszcze przez 2 min.
Podajemy z ziemniakami, makaronem lub innymi dodatkami według uznania.
Kremowy sos z batata o słodkawym smaku z nutą ostrości. Bałam się, że będzie on za mdły, stąd obecność papryczki chili oraz imbiru, które nadają mu charakteru. Dodatkowo masło orzechowe oraz mleczko kokosowe sprawiają, że sos ten smakuje ciekawie, trochę egzotycznie. Oprócz tego, że świetnie smakuje, to również porządnie rozgrzewa - idealne danie na jesienne chłody!
Składniki:
- 3-4 filety z kurczaka
- 1 duży batat
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- ok. 2 cm świeżego imbiru
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 300 ml wody/bulionu
- sól, pieprz
- papryka słodka mielona
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w piórka, a ząbki czosnku drobno siekamy. Papryczkę chili myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy nasiona, a następnie bardzo drobno kroimy. Batata obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebule podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu kurczaka. Następnie dodajemy czosnek i papryczkę chili, a na końcu startego batata i całość trzymamy na ogniu przez kilka minut. Przenosimy do garnka z mięsem. Następnie zalewamy bulionem lub wodą i dusimy pod przykryciem przez około 20-25 min., na małym ogniu.
Podajemy z ziemniakami, makaronem lub innymi dodatkami według uznania.
Bardzo smaczne danie :) Krem z batata z dodatkiem chili i imbiru na pewno nabrał wyrazistości.
OdpowiedzUsuńMusiało naprawdę ciekawie smakować z tym sosem :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na sos. Będę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuń