Krucho-drożdżowe rogaliki z białym makiem
Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem z białego maku i bakalii... coś na wzór rogali świętomarcińskich. Jednak choć moje nadzienie nieznacznie się różni, to przepis na ciasto to już zupełnie inna bajka 😉 Moje rogale wykonane są z ciasta krucho-drożdżowego, a oryginalne rogale świętomarcińskie z listkującego się ciasta półfrancuskiego, które jest dość pracochłonne i wymaga pracy już dzień wcześniej przed pieczeniem. Niestety nie miałam w tym roku tyle czasu i poszłam na łatwiznę. Choć na pierwszy rzut oka moje rogaliki wyglądają podobnie, to po przekrojeniu widać różnicę. Smakują też trochę inaczej, ale to nie znaczy, że gorzej... Są również rewelacyjne!
Składniki:
Ciasto:
Ciasto:
Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier.
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy suche drożdże i szczyptę soli. Mieszamy. Następnie dodajemy zimne masło, pokrojone w kostkę i rozcieramy go razem z mąką. Na końcu wlewamy mleko z cukrem oraz wbijamy jajko. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 godz.
Nadzienie:
Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy przez 15 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę i mielimy go.
Orzechy i migdały drobno siekamy. Biszkopty kruszymy na miałko.
Do zmielonego maku dodajemy posiekane bakalie, pokruszone biszkopty, cukier puder oraz śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Rogaliki:
Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na trzy równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na ósemki. U podstawy każdego trójkąta kładziemy czubatą łyżeczkę masy makowej i zwijamy. Każdy trójkąt zwijamy od podstawy do wierzchołka, aby powstał rogal. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min.
Lukier:
Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek.
Orzechy drobno siekamy.
Rogaliki prosto po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące, polewamy przygotowanym lukrem i posypujemy orzechami.
Studzimy.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 14 g suchych drożdży
- 150 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Nadzienie:
- 2 szklanki białego maku
- ok. 80 g orzechów włoskich
- ok. 80 g migdałów
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 6 podłużnych biszkoptów
- 2 łyżki śmietany 18%
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka śmietany 18%
- ok. 20 g orzechów włoskich
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier.
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy suche drożdże i szczyptę soli. Mieszamy. Następnie dodajemy zimne masło, pokrojone w kostkę i rozcieramy go razem z mąką. Na końcu wlewamy mleko z cukrem oraz wbijamy jajko. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 godz.
Nadzienie:
Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy przez 15 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę i mielimy go.
Orzechy i migdały drobno siekamy. Biszkopty kruszymy na miałko.
Do zmielonego maku dodajemy posiekane bakalie, pokruszone biszkopty, cukier puder oraz śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Rogaliki:
Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na trzy równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na ósemki. U podstawy każdego trójkąta kładziemy czubatą łyżeczkę masy makowej i zwijamy. Każdy trójkąt zwijamy od podstawy do wierzchołka, aby powstał rogal. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min.
Lukier:
Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek.
Orzechy drobno siekamy.
Rogaliki prosto po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące, polewamy przygotowanym lukrem i posypujemy orzechami.
Studzimy.
Ale to smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam oryginalnych rogaliki , ale Twoje wyglądają smacznie .Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńWspaniałe
OdpowiedzUsuńPróbował ktoś wykonać te rogaliki, ale z wykorzystaniem gotowej masy makowej z puszki? :)
OdpowiedzUsuńskoro to mają być rogale ala marcińskie to musi być biały mak
UsuńMożna kupić gotową masę z białego maku.
Usuń