Klopsiki drobiowe w sosie czosnkowym
Delikatne mini klopsiki z mięsa indyczego w kremowym sosie czosnkowym. Sos czosnkowy jest bardzo aromatyczny i dość intensywny w smaku, a dodatek śmietanki kremówki sprawia, że łagodnieje i staje się aksamitny oraz kremowy. Klopsiki z mięsa drobiowego, które są delikatne i łagodne w smaku idealnie się wpasowują w wyrazisty sos czosnkowy. Niepowtarzalnego aromatu nadaje też dodatek czosnku niedźwiedziego. Dzięki takiej kompozycji składników, danie ma charakter i nie jest mdłe. Smakuje naprawdę wyjątkowo!
P.S. A do tego jest dość tanie 😉
Składniki:
Wykonanie:
Klopsiki:
Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kopytkami.
P.S. A do tego jest dość tanie 😉
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- sól, pieprz
Sos:
- 6-8 ząbków czosnku
- 1 szklanka bulionu
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka mąki pszennej
- odrobina soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Umytą natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki dodajemy do mięsa i mieszamy. Następnie do masy mięsnej wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy nieduże kulki. Klopsiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min.
Sos:
Następnie kulki przekładamy na patelnię lub do rondla i zalewamy bulionem. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i dusimy na małym ogniu przez około 20 min.
Po tym czasie, mięso wyciągamy na talerz, a do bulionu dodajemy śmietankę oraz mąkę rozprowadzoną w małej ilości zimnej wody. Trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje i doprawiamy do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do gotowego sosu przenosimy klopsiki i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Przed podaniem posypujemy czosnkiem niedźwiedzim.Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kopytkami.
Przepis bierze udział w konkursie Ambition
I ten sosik musi być rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuń