Fit snickers (bez pieczenia)
Deser snickers bez pieczenia w zdrowszej wersji... bezglutenowy oraz bez dodatku cukru, tłuszczów i mąki. W sumie składa się z 6 składników, a jego wykonanie jest szybkie i banalnie proste - z pewnością wyjdzie każdemu, bo nie ma tu co zepsuć 😉 A smakuje rewelacyjnie - jak oryginał, a może nawet jeszcze lepiej!
Mimo tego, że jest to zdrowsza wersja snickersa to i tak musimy zachować umiar, gdyż są to jednak kalorie, ale na szczęście nie są one puste! Taki kawałek deseru jest bardzo syty, a poza tym jest bogaty w składniki odżywcze, takie jak: witaminy, minerały, błonnik oraz dobroczynne kwasy tłuszczowe nienasycone i może spokojnie zastąpić jeden posiłek w ciągu dnia, np. drugie śniadanie lub podwieczorek.
Pamiętajmy, aby wybierać zawsze masło orzechowe dobrej jakości, bez dodatku cukru i soli oraz daktyle bez konserwantów i dwutlenku siarki.
Gdy ciągnie nas do słodkiego, to jeden kawałek dziennie spokojnie zaspokoi nasze potrzeby, a my nie będziemy mieć wyrzutów sumienia, że zjadamy puste kalorie... Bo słodycze domowe mogą być i pyszne i zdrowe!
Mimo tego, że jest to zdrowsza wersja snickersa to i tak musimy zachować umiar, gdyż są to jednak kalorie, ale na szczęście nie są one puste! Taki kawałek deseru jest bardzo syty, a poza tym jest bogaty w składniki odżywcze, takie jak: witaminy, minerały, błonnik oraz dobroczynne kwasy tłuszczowe nienasycone i może spokojnie zastąpić jeden posiłek w ciągu dnia, np. drugie śniadanie lub podwieczorek.
Pamiętajmy, aby wybierać zawsze masło orzechowe dobrej jakości, bez dodatku cukru i soli oraz daktyle bez konserwantów i dwutlenku siarki.
Gdy ciągnie nas do słodkiego, to jeden kawałek dziennie spokojnie zaspokoi nasze potrzeby, a my nie będziemy mieć wyrzutów sumienia, że zjadamy puste kalorie... Bo słodycze domowe mogą być i pyszne i zdrowe!
Więcej takich szybkich i zdrowych przepisów znajdziesz tutaj - https://fitrepublic.pl/fit-kolacja-z-niczego-pomysly-na-szybka-kolacje/
Spód:
Masa daktylowa:
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 15-20 min. Następnie wodę odlewamy, a daktyle blendujemy na gładki krem. Do daktyli dodajemy masło orzechowe oraz sól himalajską i dokładnie mieszamy. Do gotowej masy dodajemy orzeszki ziemne i wszystko mieszamy.
Składniki:
Spód:
- 1 szklanka orzechów ziemnych niesolonych
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka kakao
Masa daktylowa:
- 300 g daktyli suszonych
- 200 g masła orzechowego
- 1 szklanka orzechów ziemnych niesolonych
- szczypta soli himalajskiej
Masa orzechowa:
- 250 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki masła orzechowego
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady min. 70%
- 2-3 łyżki dowolnego mleka
- garść orzechów ziemnych niesolonych
- 1 łyżka masła orzechowego
Wykonanie:
Spód:
Do misy blendera wrzucamy orzeszki ziemne i mielimy na miałko. Następnie dodajemy kakao oraz masło orzechowe i wszystko dokładnie miksujemy. Powstałym mokrym "piaskiem" wylepiany dno tortownicy (średnica 20 cm), wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Gotowy spód wkładamy do lodówki.Masa daktylowa:
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 15-20 min. Następnie wodę odlewamy, a daktyle blendujemy na gładki krem. Do daktyli dodajemy masło orzechowe oraz sól himalajską i dokładnie mieszamy. Do gotowej masy dodajemy orzeszki ziemne i wszystko mieszamy.
Masa orzechowa:
Serek mascarpone miksujemy razem z masłem orzechowym.
Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli razem z dodatkiem mleka.
Rewelacja! Wygląda świetnie a pewnie smakuje jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie :) Uwielbiam daktyle i korzystam z nich, kiedy tylko mogę.
OdpowiedzUsuńUwielbiam Snickersa :) A jego fit wersja brzmi kusząco :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
ale pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCiekawy, chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuńRozkosz dla oczy i podniebienia :)
OdpowiedzUsuń