Fit snickers (bez pieczenia)

Deser snickers bez pieczenia w zdrowszej wersji... bezglutenowy oraz bez dodatku cukru, tłuszczów i mąki. W sumie składa się z 6 składników, a jego wykonanie jest szybkie i banalnie proste - z pewnością wyjdzie każdemu, bo nie ma tu co zepsuć 😉 A smakuje rewelacyjnie - jak oryginał, a może nawet jeszcze lepiej!

Mimo tego, że jest to zdrowsza wersja snickersa to i tak musimy zachować umiar, gdyż są to jednak kalorie, ale na szczęście nie są one puste! Taki kawałek deseru jest bardzo syty, a poza tym jest bogaty w składniki odżywcze, takie jak: witaminy, minerały, błonnik oraz dobroczynne kwasy tłuszczowe nienasycone i może spokojnie zastąpić jeden posiłek w ciągu dnia, np. drugie śniadanie lub podwieczorek. 
Pamiętajmy, aby wybierać zawsze masło orzechowe dobrej jakości, bez dodatku cukru i soli oraz daktyle bez konserwantów i dwutlenku siarki.

Gdy ciągnie nas do słodkiego, to jeden kawałek dziennie spokojnie zaspokoi nasze potrzeby, a my nie będziemy mieć wyrzutów sumienia, że zjadamy puste kalorie... Bo słodycze domowe mogą być i pyszne i zdrowe!  

Więcej takich szybkich i zdrowych przepisów znajdziesz tutaj - https://fitrepublic.pl/fit-kolacja-z-niczego-pomysly-na-szybka-kolacje/



Składniki:

Spód:
  • 1 szklanka orzechów ziemnych niesolonych
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka kakao
Masa daktylowa:
  • 300 g daktyli suszonych
  • 200 g masła orzechowego
  • 1 szklanka orzechów ziemnych niesolonych
  • szczypta soli himalajskiej
Masa orzechowa:
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki masła orzechowego
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady min. 70%
  • 2-3 łyżki dowolnego mleka
  • garść orzechów ziemnych niesolonych
  • 1 łyżka masła orzechowego


Wykonanie:

Spód:
Do misy blendera wrzucamy orzeszki ziemne i mielimy na miałko. Następnie dodajemy kakao oraz masło orzechowe i wszystko dokładnie miksujemy. Powstałym mokrym "piaskiem" wylepiany dno tortownicy (średnica 20 cm), wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Gotowy spód wkładamy do lodówki.


Masa daktylowa:
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 15-20 min. Następnie wodę odlewamy, a daktyle blendujemy na gładki krem. Do daktyli dodajemy masło orzechowe oraz sól himalajską i dokładnie mieszamy. Do gotowej masy dodajemy orzeszki ziemne i wszystko mieszamy.

Masa orzechowa:
Serek mascarpone miksujemy razem z masłem orzechowym.

Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli razem z dodatkiem mleka.

Na spód wyciągnięty z lodówki wykładamy najpierw masę daktylową, następnie rozsmarowujemy masę orzechową, a na wierzch wylewamy polewę czekoladową, posypujemy orzeszkami i dekorujemy masłem orzechowym.
Wkładamy do lodówki.











Komentarze

  1. Rewelacja! Wygląda świetnie a pewnie smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne połączenie :) Uwielbiam daktyle i korzystam z nich, kiedy tylko mogę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam Snickersa :) A jego fit wersja brzmi kusząco :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Rozkosz dla oczy i podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny