Tarta karmelowa Werther's Orginal

Lubicie cukierki Werther's Original? Dla mnie ten obłędnie śmietankowy smak kojarzy się z dzieciństwem. Ale ostatnio natknęłam się na cukierki Werther's Original Creamy Filling, które oprócz śmietankowego smaku kryją w środku delikatny, kremowy karmel rozpływający się w ustach... i skusiłam się na nie 😉 Jednak za samymi słodyczami nie przepadam za bardzo, dlatego postanowiłam wykorzystać je do wypieków. I tak powstała karmelowa tarta na spodzie z kruchego ciasta, z masą z serka mascarpone i rozpuszczonymi w kremówce cukierkami śmietankowymi z karmelem Werther's Original, a wszystko to oblane gorzką czekoladą i posypane orzechami włoskimi. 
Powiem Wam, że to wyszło naprawdę dobre!


Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g schłodzonego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody

Masa:

  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 50 g masła
  • 250 g serka mascarpone
  • 80 g cukierków Werther's Original z karmelem 

Dodatkowo:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 50 g orzechów włoskich

Wykonanie:

Ciasto:
Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy posiekane, schłodzone masło i łączymy składniki. Następnie dodajemy żółtko, zimą wodę i zagniatamy szybko ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. 

Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno oraz boki formy do tarty (średnica około 25 cm), wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej odrobiną mąki. Spód tarty nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Pieczemy 15-20 min., aż się zarumieni. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Masa:
Śmietankę wlewamy do garnka, dodajemy masło i podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie dodajemy cukierki Werther's Original i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia wszystkich cukierków, cały czas intensywnie mieszając, aby cukierki nie przywarły do dna garnka. Chłodzimy w lodówce. Na końcu dokładnie mieszamy zimną masę z serkiem mascarpone i wylewamy na ostudzony spód tarty. Wkładamy do lodówki na około 30 min.

Polewa:
Gorzką czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Powstałą polewę wylewamy na zimną i stężałą masę karmelową. Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy nimi wierzch tarty. Wkładamy do lodówki na około 2 godz. Przechowujemy w lodówce.

  


  

P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny