Tarta karmelowa Werther's Orginal
Lubicie cukierki Werther's Original? Dla mnie ten obłędnie śmietankowy smak kojarzy się z dzieciństwem. Ale ostatnio natknęłam się na cukierki Werther's Original Creamy Filling, które oprócz śmietankowego smaku kryją w środku delikatny, kremowy karmel rozpływający się w ustach... i skusiłam się na nie 😉 Jednak za samymi słodyczami nie przepadam za bardzo, dlatego postanowiłam wykorzystać je do wypieków. I tak powstała karmelowa tarta na spodzie z kruchego ciasta, z masą z serka mascarpone i rozpuszczonymi w kremówce cukierkami śmietankowymi z karmelem Werther's Original, a wszystko to oblane gorzką czekoladą i posypane orzechami włoskimi.
Powiem Wam, że to wyszło naprawdę dobre!
Składniki:
Ciasto:
Masa:
Dodatkowo:
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g schłodzonego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
Masa:
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 50 g masła
- 250 g serka mascarpone
- 80 g cukierków Werther's Original z karmelem
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 50 g orzechów włoskich
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy posiekane, schłodzone masło i łączymy składniki. Następnie dodajemy żółtko, zimą wodę i zagniatamy szybko ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min.
Ciasto:
Mąkę przesiewamy i mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy posiekane, schłodzone masło i łączymy składniki. Następnie dodajemy żółtko, zimą wodę i zagniatamy szybko ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min.
Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno oraz boki formy do tarty (średnica około 25 cm), wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej odrobiną mąki. Spód tarty nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Pieczemy 15-20 min., aż się zarumieni. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Masa:
Śmietankę wlewamy do garnka, dodajemy masło i podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie dodajemy cukierki Werther's Original i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia wszystkich cukierków, cały czas intensywnie mieszając, aby cukierki nie przywarły do dna garnka. Chłodzimy w lodówce. Na końcu dokładnie mieszamy zimną masę z serkiem mascarpone i wylewamy na ostudzony spód tarty. Wkładamy do lodówki na około 30 min.
Polewa:
Gorzką czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Powstałą polewę wylewamy na zimną i stężałą masę karmelową. Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy nimi wierzch tarty. Wkładamy do lodówki na około 2 godz. Przechowujemy w lodówce.
Masa:
Śmietankę wlewamy do garnka, dodajemy masło i podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie dodajemy cukierki Werther's Original i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia wszystkich cukierków, cały czas intensywnie mieszając, aby cukierki nie przywarły do dna garnka. Chłodzimy w lodówce. Na końcu dokładnie mieszamy zimną masę z serkiem mascarpone i wylewamy na ostudzony spód tarty. Wkładamy do lodówki na około 30 min.
Polewa:
Gorzką czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Powstałą polewę wylewamy na zimną i stężałą masę karmelową. Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy nimi wierzch tarty. Wkładamy do lodówki na około 2 godz. Przechowujemy w lodówce.
P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
świetna tarta :)
OdpowiedzUsuńNa taką tarte to ja się wpraszam do Ciebie :)
OdpowiedzUsuńpychotka
OdpowiedzUsuńna taką tartę to ja się piszę
OdpowiedzUsuńkusi
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńsmakotki
OdpowiedzUsuńAle pychota!
OdpowiedzUsuńBajecznie słodko wygląda ta tarta :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuń