Orzechowe ciasteczka francuskie
Najprostsze ciasteczka z ciasta francuskiego, z dodatkiem orzechów włoskich i cukru brązowego. Tylko 3 składniki i 10 minut pracy + 10 minut pieczenia w piekarniku. Idealne, gdy potrzebujemy na szybko "coś" słodkiego do codziennej kawy lub herbaty. Małe chrupiące ciasteczka mega wciągają i zanim się obejrzysz talerz staje się pusty 😉
Zamiast orzechów włoskich sprawdzą się tu też orzechy laskowe lub migdały.
Składniki:
Każdy prostokąt posypujemy 1/2 łyżki cukru i 1/4 porcji zielonych orzechów, a następnie zwijamy dłuższe boki prostokątów, tak aby spotkały się w środku. Zwinięte ciasto kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zamiast orzechów włoskich sprawdzą się tu też orzechy laskowe lub migdały.
Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 4 łyżki cukru brązowego
Wykonanie:
Orzechy włoskie mielimy na miałko.
Ciasto francuskie rozwijamy i posypujemy 2 łyżkami cukru. Odwracamy na drugą stronę i kroimy na pół wzdłuż,a następnie na pół wszerz, aby otrzymać cztery prostokąty tej samej wielości.
Każdy prostokąt posypujemy 1/2 łyżki cukru i 1/4 porcji zielonych orzechów, a następnie zwijamy dłuższe boki prostokątów, tak aby spotkały się w środku. Zwinięte ciasto kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wygladają przepysznie :) Moje smaki!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wyglądają bardzo apetycznie :) Ślinka cieknie od samego patrzenia :)
OdpowiedzUsuńŚliczne ciasteczka, palce lizać :)
OdpowiedzUsuńAleż one kuszą! Porywam jeden;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Na świeżo muszą być najpyszniejsze :D Takie fajnie chrupiące :)
OdpowiedzUsuńgenialne połączenie, bo kocham orzechy i ciasto francuskie ;)
OdpowiedzUsuń