Kuchenna Apteka #19 - Cebula
Cebula to warzywo powszechne w kuchni i dobrze znane przez wszystkich. Odmian cebuli jest naprawdę dużo, a te najbardziej popularne to: cebula biała, czerwona, szalotka oraz czosnkowa. Jest tanim warzywem, a dodatkowo dzięki swoim walorom smakowym dodawana jest to większości potraw. Ale to zwykłe warzywo ma również niezwykłe właściwości lecznicze. W medycynie ludowej była stosowana przy przeziębieniach i infekcjach dróg oddechowych. Pewnie większość z Was pamięta z dzieciństwa syrop z cebuli na kaszel przygotowywany przez mamę czy babcię. Jednak to nie wszystkie jej zalety! Jest ona bogatym źródłem witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy - to doskonały lek na wiele dolegliwości. Niestety nie każdy może ją spożywać...
Dowiedz się, jakie są przeciwwskazania i co skrywa to niepozorne warzywo!
Cebula to źródło:
- przeciwutleniaczy - flawonoidów (głównie kwercetyny), które usuwają wolne rodniki z naszego organizmu
- witaminy C
- witamin z grupy B: B1, B2, PP, B6
- kwasu foliowego
- witaminy A
- wapnia
- potasu
- fosforu
- krzemu
- cynku
- magnezu
- żelaza
- sodu
- manganu
- selenu
- siarki
- enzymów
- błonnika
- fitosteroli
- glukokininy, która zapobiega cukrzycy
- olejków czosnkowych
- alliny - związku siarkowego, który rozpada pod wpływem enzymu do allicyny (ma ona silny, charakterystyczny zapach i właściwości bakteriobójcze, ale jest nietrwała),a ona z kolei rozpada się do ajoenów (wykazują one właściwości antyagregacyjne)
Właściwości zdrowotne cebuli:
- pomaga obniżyć poziom cholesterolu
- pomaga obniżyć ciśnienie krwi
- zapobiega miażdżycy
- hamuje agregację płytek krwi - zapobiega "zlepianiu się" płytek krwi (działanie przeciwzakrzepowe)
- zmniejsza lepkość krwi
- wykazuje aktywność fibrynolityczną (pomaga w rozbijaniu zakrzepów)
- pobudza łaknienie - wspomaga wydzielanie soków żołądkowych
- normalizuje florę bakteryjną jelit
- pobudza metabolizm i sprzyja odchudzaniu
- ma działanie bakteriobójcze oraz grzybobójcze
- wzmacnia odporność
- ma działanie drażniące, dzięki temu oczyszcza i dezynfekuje, np. oczy (przy zapaleniu spojówek) lub nos (przy katarze)
- ma działanie wykrztuśne i antyseptyczne
- wpływa na regulacje poziomu cukru we krwi
- usuwa nadmiar wody z organizmu
- pomaga przy reumatyzmie czy artretyzmie
- ma działanie moczopędne
- wspomaga gojenie się ran
- pomocna w usuwaniu blizn oraz leczeniu trądziku
- pomaga na kaca
- zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory (jelita grubego, żołądka, jamy ustnej, gardła)
- pomocna w astmie
Uwaga!
- cebula to ciężkostrawne warzywo, dlatego osoby z chorobami układu pokarmowego powinny jej unikać (np. wrzody żołądka czy dwunastnicy, zapalenie jelit, zgaga)
- surowa cebula nie jest wskazana dla osób cierpiących na ostre dolegliwości wątroby lub woreczka żółciowego, a także z ciężkimi chorobami nerek
- osoby cierpiące na ciężką niewydolność serca również powinny wykluczyć cebulę ze swojej diety
- nie jest wskazana także u osób starszych i małych dzieci
- duża ilość cebuli w diecie może być przyczyną zgagi, gdyż wzmaga ona wydzielanie soków żołądkowych
Ciekawostki:
- cebula nie traci swoich właściwości podczas obróbki termicznej
- krojenie cebuli powoduje łzawienie i aby to zneutralizować należy przed krojeniem cebulę dobrze schłodzić w lodówce
- aby pozbyć się zapachu cebuli należy ją lekko skropić sokiem z cytryny
- przykładanie plasterka cebuli niweluje swędzeniu po ukąszeniu owadów
- okłady z cebuli pomagają także przy oparzeniach, odmrożeniach, wrzodach, czyrakach
- cebula prawdopodobnie neutralizuje bakterie odpowiedzialne za rozwój próchnicy
- najwięcej flawonoidów zawiera cebula czerwona
- cebula jest niskokaloryczna zawiera około 40 kcal w 100 g
- ma niski indeks glikemiczny i jest wskazana dla diabetyków
Większość moich przepisów zawiera CEBULĘ 😉
Cebula to samo zdrowie i jak dużo ma właściwości zdrowotnych :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cebulkę - zarówno jako dodatek jak i syrop na kaszel - działa cuda!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Na pewno warto ją jeść, jesienią zupa cebulowa u mnie obowiązkowo :)
OdpowiedzUsuńPodsmażona cebulka to jest to :D
OdpowiedzUsuń