Kuchenna Apteka #18 - Dynia
Dynia to warzywo sezonowe występujące jesienią. Kojarzy się ona głównie z Halloween, ale również znalazła szerokie zastosowanie w kuchni, zarówno w daniach słodkich - ciasta, dżemy, musy, czy placuszki, jak i wytrawnych - zupy, gulasze, kotlety, czy jako baza do dań głównych.
Jednak warto wiedzieć, że dynia jest warzywem bogatym w składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Niestety przez większość osób jest ona mało doceniana, a posiada naprawdę wiele właściwości zdrowotnych, które wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Zawiera liczne witaminy i składniki mineralne, a do tego ma mało kalorii - produkt idealny! Właściwości lecznicze posiada miąższ i nasiona dyni. Dlatego warto wprowadzić ją do swojej codziennej diety!
Dynia to źródło:
- przeciwutleniaczy
- witaminy A
- witaminy C
- witaminy z grupy B: B1, B2, B6, PP
- witaminy K
- witaminy E
- magnezu
- żelaza
- potasu
- wapnia
- fosforu
- cynku
- manganu
- miedzi
- karotenoidów
- błonnika
- nienasyconych kwasów tłuszczowych omega -3 (dotyczy pestek dyni)
- fitosteroli (dotyczy pestek dyni)
- tryptofanu - aminokwas, który pełni wiele funkcji w organizmie, min. bierze udział w syntezie serotoniny i melatoniny (dotyczy pestek dyni)
Właściwości zdrowotne dyni:
- reguluje ciśnienie tętnicze krwi
- obniża poziom cholesterolu
- zapobiega miażdżycy, a także zawałom serca czy udarom mózgu
- działa przeciwzapalnie
- podnosi odporność organizmu
- reguluje pracę jelit i pobudza procesy trawienne
- eliminuje zaparcia
- oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii oraz toksyn
- ma właściwości odkwaszające
- pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową
- wspomaga funkcjonowanie nerek
- pomaga regulować gospodarkę wodną organizmu
- zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory - żołądka, jelita grubego, płuc, piersi
- wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wzroku
- zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej
- może chronić przez zaćmą
- poprawia stan włosów, skóry i paznokci
- chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UV
- działa przeciwpasożytniczo i przeciwwirusowo (dotyczy świeżych pestek dyni)
- pomaga w odchudzaniu
- pomaga przy problemach z powiększoną prostatą (dotyczy pestek dyni)
- ma działanie moczopędne i pomaga przy schodzeniu nerek (sok z dyni)
Uwaga!
- dynia nie jest wskazana dla osób chorujących na cukrzycę, gdyż posiada wysoki indeks glikemiczny (75), ale spożywana przez zdrowe osoby może zapobiec zachorowaniu na tę chorobę
- soku z dyni nie można spożywać przy biegunkach
Ciekawostki:
- miąższ dyni poleca się kobietom w ciąży, gdyż ma działanie przeciwwymiotne
- pestki dyni polecane są przy chorobie lokomocyjnej
- świeże pestki dyni zawierają kukurbitacyny, które uszkadzają układ nerwowy pasożytów - kurację przeciwpasożytniczą należy stosować na czczo, dzięki niej można pozbyć się z przewodu pokarmowego, m.in. owsików, tasiemca czy glisty ludzkiej (pestki prażone w wysokiej temperaturze tracą swoje cenne właściwości)
- jest małokaloryczna - zawiera około 30 kcal w 100 g
- dynia składa się aż z 90% wody
Przepisy z dynią
Pyszna i zdrowa :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię dynię i pyszności z jej wykorzystaniem :)
OdpowiedzUsuńDynia to prawdziwa skarbnica witamin- trzeba z niej korzystać właśnie teraz!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
uwielbiam ciasta placki muffiny dyniowe, ale te grzebyki mnie jeszcze kuszą :))
OdpowiedzUsuńMy możemy śmiało powiedzieć, że jesteśmy uzależnione od dyni :D
OdpowiedzUsuń