Bananowe bułeczki śniadaniowe

Pełnoziarniste bułeczki śniadaniowe z dodatkiem płatków owsianych oraz otrębów, w wersji delikatnie słodkiej...bez drożdży i wyrabiania, za to na maślance, z dodatkiem bananów i cudnie pachnące cynamonem. Ich zaletą jest ekspresowe przygotowanie ciasta, które zajmuje niecałe 10 minut! A gotowe, ciepłe bułeczki możemy mieć już po 30 minutach 😮 Dodatkowo ich wykonanie jest banalnie proste i zapewniam, że udadzą się każdemu - wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką w misce. Bez wyrabiania, bez czekania i bez miksera!
Takie bułeczki zdążymy upiec nawet rano przed pracą i jeszcze ciepłe zabrać ze sobą na wynos. Można jeść je same, a także z dżemem, miodem lub kremem czekoladowym (najlepiej domowej roboty). Zdrowa propozycja na słodkie śniadanko...

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej 
  • 4 łyżki otrębów żytnich lub owsianych 
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich 
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego/kokosowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 2-3 banany 
  • 400 ml maślanki lub kefiru 
  • szczypta kardamonu 
  • szczypta soli 

Wykonanie:

Banany obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem lub blendujemy na papkę. Dodajemy mąkę pszenną razową, otręby żytnie lub owsiane, płatki owsiane, cukier, cynamon, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli i kardamonu. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy porcjami maślankę lub kefir, cały czas mieszając. Masa nie powinna być zbyt rzadka. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując ok. 9 bułeczek. Każdą bułeczkę posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy w temp. 200 stopni z termoobiegiem lub 220 stopni bez termoobiegu przez 20-25 min.

Rada:

Bułeczki możemy wykonać również w wersji wytrawnej - nie dodajemy wówczas bananów, cynamonu oraz kardamonu, a ilość soli zwiększamy do 1 płaskiej łyżeczki. Pozostałe składniki bez zmian.


  




Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny