Bananowe bułeczki śniadaniowe
Pełnoziarniste bułeczki śniadaniowe z dodatkiem płatków owsianych oraz otrębów, w wersji delikatnie słodkiej...bez drożdży i wyrabiania, za to na maślance, z dodatkiem bananów i cudnie pachnące cynamonem. Ich zaletą jest ekspresowe przygotowanie ciasta, które zajmuje niecałe 10 minut! A gotowe, ciepłe bułeczki możemy mieć już po 30 minutach 😮 Dodatkowo ich wykonanie jest banalnie proste i zapewniam, że udadzą się każdemu - wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką w misce. Bez wyrabiania, bez czekania i bez miksera!
Takie bułeczki zdążymy upiec nawet rano przed pracą i jeszcze ciepłe zabrać ze sobą na wynos. Można jeść je same, a także z dżemem, miodem lub kremem czekoladowym (najlepiej domowej roboty). Zdrowa propozycja na słodkie śniadanko...
Składniki:
Wykonanie:
Banany obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem lub blendujemy na papkę. Dodajemy mąkę pszenną razową, otręby żytnie lub owsiane, płatki owsiane, cukier, cynamon, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli i kardamonu. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy porcjami maślankę lub kefir, cały czas mieszając. Masa nie powinna być zbyt rzadka. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując ok. 9 bułeczek. Każdą bułeczkę posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy w temp. 200 stopni z termoobiegiem lub 220 stopni bez termoobiegu przez 20-25 min.
Rada:
Bułeczki możemy wykonać również w wersji wytrawnej - nie dodajemy wówczas bananów, cynamonu oraz kardamonu, a ilość soli zwiększamy do 1 płaskiej łyżeczki. Pozostałe składniki bez zmian.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 4 łyżki otrębów żytnich lub owsianych
- 4 łyżki płatków owsianych górskich
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego/kokosowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2-3 banany
- 400 ml maślanki lub kefiru
- szczypta kardamonu
- szczypta soli
Banany obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem lub blendujemy na papkę. Dodajemy mąkę pszenną razową, otręby żytnie lub owsiane, płatki owsiane, cukier, cynamon, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli i kardamonu. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy porcjami maślankę lub kefir, cały czas mieszając. Masa nie powinna być zbyt rzadka. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując ok. 9 bułeczek. Każdą bułeczkę posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy w temp. 200 stopni z termoobiegiem lub 220 stopni bez termoobiegu przez 20-25 min.
Rada:
Bułeczki możemy wykonać również w wersji wytrawnej - nie dodajemy wówczas bananów, cynamonu oraz kardamonu, a ilość soli zwiększamy do 1 płaskiej łyżeczki. Pozostałe składniki bez zmian.
Na takie bułeczki jestem chętna i to nawet bardzo chętna :) Pycha :)
OdpowiedzUsuń