Ryżowe pancakes na miodzie
W sobotę zazwyczaj mamy więcej czasu niż w tygodniu i możemy pozwolić sobie na lepsze śniadanie 😉 U mnie dzisiaj rządzą pancakes w zdrowszej wersji... bezglutenowe - na mące z ryżu brązowego oraz jogurtem greckim, miodem zamiast cukru i olejem rzepakowym zamiast masła. A żeby były bardziej fit smażyłam je bez grama tłuszczu na patelni beztłuszczowej. Placuszki nie należą do słodkich, wiec spokojnie można podawać je ze słodkimi dodatkami - u mnie odrobina dżemu z czerwonych owoców oraz świeże maliny.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki z ryżu brązowego
- 2 jajka
- 200 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
Wykonanie:
W misce mieszamy mąkę z ryżu brązowego z proszkiem do pieczenia i solą.
W drugiej misce miksujemy jajka z jogurtem greckim, a następnie dodajemy miód i olej. Mieszamy do połączenia składników. Składniki suche dodajemy do składników mokrych i miksujemy około 2 min., aż uzyskamy jednolite ciasto bez grudek.
Rozgrzewamy patelnię do beztłuszczowego smażenia i wykładamy ciasto łyżką. Smażymy z obu stron na złocisty kolor.
Podajemy z dżemem i/lub owocami.
Mniam!
OdpowiedzUsuńKusisz tymi placuszkami, oj kusisz :)
OdpowiedzUsuńHahah o to mi chodziło :P
UsuńA Ty znowu z takimi specjałami... lubię Twoje przepisy - zawsze wszystko wychodzi super, myślę że i tym razem się nie zawiodę!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Bardzo mi miło - dziękuje za taki komplement, to motywuje do pracy ;)
UsuńMy też w sobotę częściej mamy czas na robienie placuszków :D Zjadłybyśmy z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuń