Ryżowe pancakes na miodzie

W sobotę zazwyczaj mamy więcej czasu niż w tygodniu i możemy pozwolić sobie na lepsze śniadanie 😉 U mnie dzisiaj rządzą pancakes w zdrowszej wersji... bezglutenowe - na mące z ryżu brązowego oraz jogurtem greckim, miodem zamiast cukru i olejem rzepakowym zamiast masła. A żeby były bardziej fit smażyłam je bez grama tłuszczu na patelni beztłuszczowej. Placuszki nie należą do słodkich, wiec spokojnie można podawać je ze słodkimi dodatkami - u mnie odrobina dżemu z czerwonych owoców oraz świeże maliny. 




Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki z ryżu brązowego
  • 2 jajka
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Dodatkowo:

Wykonanie:

W misce mieszamy mąkę z ryżu brązowego z proszkiem do pieczenia i solą. 
W drugiej misce miksujemy jajka z jogurtem greckim, a następnie dodajemy miód i olej. Mieszamy do połączenia składników. Składniki suche dodajemy do składników mokrych i miksujemy około 2 min., aż uzyskamy jednolite ciasto bez grudek.
Rozgrzewamy patelnię do beztłuszczowego smażenia i wykładamy ciasto łyżką. Smażymy z obu stron na złocisty kolor.
Podajemy z dżemem i/lub owocami.








* Wpis powstał we współpracy z Stovit







Komentarze

  1. Kusisz tymi placuszkami, oj kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A Ty znowu z takimi specjałami... lubię Twoje przepisy - zawsze wszystko wychodzi super, myślę że i tym razem się nie zawiodę!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło - dziękuje za taki komplement, to motywuje do pracy ;)

      Usuń
  3. My też w sobotę częściej mamy czas na robienie placuszków :D Zjadłybyśmy z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny