Polędwiczki w sosie piernikowym
Przepis na polędwiczki wieprzowe w nietypowym sosie... bo piernikowym. Sos jest kremowy i aksamitny, o cudownym aromacie, i korzennym smaku. Idealnie komponuje się z mięsem. Zaskoczeniem jest tu kompozycja smaków - sos jest zarówno słodki, jak i wytrawny, z wyczuwalną nutą ostrości. A polędwiczki tak kruche, że rozpływają się w ustach. Dla mnie to połączenie smaków jest rewelacyjne! Jednak wiem, że nie każdemu przypadnie ono do gustu - tylko dla prawdziwych smakoszy 😉
P.S. W mojej kuchni zapachniało już Świętami....
Składniki:
Polędwicę wieprzową myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem oraz solą. Smażymy porcjami na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1 min. i przenosimy do garnka.
Cebule oraz czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu polędwiczek. Przenosimy również do garnka z mięsem. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie i zalewamy gorącą wodą w ilości takiej, by całe mięso znalazło się pod wodą. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 30-40 min., aż mięso będzie miękkie.
Po tym czasie, wyciągamy mięso z garnka na talerz, a do sosu dodajemy pokruszone pierniki. Następnie zawartość garnka miksujemy blenderem na gładki sos (wcześniej dobrze jest wyciągnąć liście laurowe oraz ziela angielskie). Przyprawiamy papryką chili, przyprawą do piernika oraz pieprzem i solą.
Do sosu ponownie wkładamy mięso i trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Przepis bierze udział u konkursie "APPETYT NA KOPERNIKA"
#appetytnakopernika
#fckopernik
P.S. W mojej kuchni zapachniało już Świętami....
Składniki:
- ok. 400-500 g polędwicy wieprzowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 pierników Toruńskich "Katarzynki"
- sól, pieprz
- szczypta papryki chili
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (bez cukru)
- 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cebule oraz czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu polędwiczek. Przenosimy również do garnka z mięsem. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie i zalewamy gorącą wodą w ilości takiej, by całe mięso znalazło się pod wodą. Garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 30-40 min., aż mięso będzie miękkie.
Po tym czasie, wyciągamy mięso z garnka na talerz, a do sosu dodajemy pokruszone pierniki. Następnie zawartość garnka miksujemy blenderem na gładki sos (wcześniej dobrze jest wyciągnąć liście laurowe oraz ziela angielskie). Przyprawiamy papryką chili, przyprawą do piernika oraz pieprzem i solą.
Do sosu ponownie wkładamy mięso i trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Przepis bierze udział u konkursie "APPETYT NA KOPERNIKA"
#appetytnakopernika
#fckopernik
Bardzo fajne danie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWspaniały pomysł
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńRewelacyjny pomysł Madziu :) Sos musi smakować świetnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńJest mega aromatyczny :)
Pyszna propozycja i ciekawy smak :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTrzeba przyznać, że bardzo ciekawy ten sos :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńCiekawie też smakuje ;)
Smakowicie :-)
OdpowiedzUsuń