Mintaj w cieście z migdałami
Ryba nie musi być nudna! Oto prosty przepis jak zwykłą rybkę zamienić w wyjątkowy obiad. Wystarczy zanurzyć ją w cieście naleśnikowym, obsypać płatkami migdałowymi i usmażyć na głębokim oleju. Palce lizać! Pyszne, chrupiące ciasto naleśnikowe z płatkami migdałowymi, a w środku soczysta i delikatna ryba.
Ważne jest to, aby ryba była świeża, a nie mrożona. Ja dostałam świeże filety z mintaja, ale równie dobrze sprawdzi się tu dorsz 🐟
Składniki:
Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Większe filety kroimy na pół. Przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. W misce mieszamy ze sobą żółtko, wodę mineralną, sól, pieprz oraz mąkę. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Filety z mintaja maczamy w cieście, obsypujemy z obu stron płatkami migdałowymi i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podajemy z frytkami, pieczonymi ziemniaczkami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Ważne jest to, aby ryba była świeża, a nie mrożona. Ja dostałam świeże filety z mintaja, ale równie dobrze sprawdzi się tu dorsz 🐟
Składniki:
- 5-6 filetów z mintaja świeżych (bez skóry)
- 1 jajko
- 3/4 szklanki wody mineralnej gazowane
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g płatków migdałowych
- sól, pieprz
- ok. 3/4 szklanki oleju rzepakowego
Wykonanie:
Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. W misce mieszamy ze sobą żółtko, wodę mineralną, sól, pieprz oraz mąkę. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Filety z mintaja maczamy w cieście, obsypujemy z obu stron płatkami migdałowymi i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podajemy z frytkami, pieczonymi ziemniaczkami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Potwierdzamy! Ryba z migdałami jest przepyszna :) Też robiłyśmy ją jakiś czas temu :)
OdpowiedzUsuńNiby taki prosty dodatek, a ryba smakuje wyjątkowo ;)
UsuńMintaj to ulubiona ryba mojego Mężulka :) Na pewno byłby zachwycony takim obiadkiem :)
OdpowiedzUsuńTo polecam przygotować taka rybkę :D
UsuńGreat post dear
OdpowiedzUsuńhttp://www.iameleine.com/
http://www.instagram.com/iameleineblog/
Thank you!
Usuńdziś miałam flądrę, ale chętnie i takiego mintaja zjem:)
OdpowiedzUsuńPychotka. Chętnie zrobię takiego mintaja. Pozdrawiam gorąco :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna rybka :) Niebo dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńLubię rybę w migdałach, co ciekawe dzieciaki i mąż też ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś dorsza. Pyszny był :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na panierkę, prezentuje się smakowicie :)
OdpowiedzUsuń