Kuchenna Apteka #16 - Jabłka
Jabłka zwane "rajskimi owocami" to najpopularniejsze owoce w Polsce. Ich zbiory trwają od lata do wczesnej zimy, ale smakiem jabłek możemy cieszyć się przez cały rok. Znanych jest ponad 10 tysięcy odmian jabłek, a najpopularniejsze to: reneta, antonówka, papierówka, jonagold, gala, golden delicious, champion czy ligol. Jabłka są uniwersalnymi owocami, gdyż pasują zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Można z nich przyrządzić m.in.: soki, dżemy, musy, cydr, surówki do obiadów, ciasta, różnorakie desery, a także dobrze komponują się z mięsami, takimi jak kaczka, gęsina czy wieprzowina. Najlepiej jednak jeść je na surowo razem ze skórką. Powinno się jeść przynajmniej jedno jabłko dziennie, bo ... JEDNO JABŁKO DZIENNIE MOŻE URATOWAĆ ŻYCIE!
Według naukowców zjadając jedno jabłko dziennie można uniknąć zawału serca czy udaru mózgu!
Surowe jabłka wraz ze skórką są doskonałym źródłem błonnika rozpuszczalnego oraz jednym z najważniejszych źródeł przeciwutleniaczy w diecie. Jedno średniej wielkości jabłko ze skórką dostarcza około 20% dziennego zapotrzebowania na błonnik.
Co jeszcze warto wiedzieć o jabłkach?
Jabłka to źródło:
Przepisy z jabłkami
Według naukowców zjadając jedno jabłko dziennie można uniknąć zawału serca czy udaru mózgu!
Surowe jabłka wraz ze skórką są doskonałym źródłem błonnika rozpuszczalnego oraz jednym z najważniejszych źródeł przeciwutleniaczy w diecie. Jedno średniej wielkości jabłko ze skórką dostarcza około 20% dziennego zapotrzebowania na błonnik.
Co jeszcze warto wiedzieć o jabłkach?
Jabłka to źródło:
- przeciwutleniaczy - m.in. flawonoidów (procyjanidyny - wykazują działanie bakteriobójcze i pomagają zrównoważyć ciśnienie krwi), przede wszystkim jednak usuwają nadmiar wolnych rodników
- kwasu chlorogenowego - ma silne właściwości przeciwutleniające oraz zdolność do stabilizowania poziomu cukru we krwi
- witaminy C
- witaminy E
- witamin z grupy B: B1, B2, B3
- kwasu foliowego (B9)
- potasu
- fosforu
- wapnia
- magnezu
- żelaza
- cynku
- sodu
- błonnika (pektyny)
- kwercetyny - działa przeciwnowotworowo i chroni naczynia krwionośne przed odkładaniem się w nich blaszek miażdżycowych
- beta-karotenu
- acetylocholiny - neuroprzekaźnik, który reguluje wiele funkcji życiowych organizmu, m.in. pozwala na szybszą regenerację, pełniejszy odpoczynek, normalizuje ciśnienie krwi oraz pracę serca
Właściwości zdrowotne jabłek:
- mają działanie ochronne na układ krążenia - zmniejszają ryzyko zawału serca i udaru mózgu
- obniżają poziom cholesterolu oraz stężenie glukozy we krwi
- wzmacniają serce i naczynia krwionośne
- zapobiegają miażdżycy
- wspomagają trawienie i regulują pracę jelit
- poprawiają skład mikroflory jelitowej
- zapobiegają zaparciom
- pomagają w odchudzaniu - szybko dają uczucie sytości
- zapobiega wahaniom stężenia glukozy we krwi
- mogą zapobiec pojawieniu się zaćmy u osób chorujących na cukrzycę (dzięki obecności kwercetyny)
- zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
- neutralizują nadmiar kwasu żołądkowego - pomocne w chorobie wrzodowej
- mają działanie alkalizujące
- oczyszczają organizm z toksyn i zapobiegają zatruciom metalami ciężkimi
- wykazują działanie przeciwnowotworowe
- wzmacniają układ odpornościowy
- wspierają pracę mózgu - poprawiają pamięć i koncentrację
- mogą chronić przed Alzheimerem
- poprawiają stan skóry, włosów i paznokci
- mają bardzo dobry wpływ na skórę - opóźniają procesy starzenia, poprawiają jej koloryt
Uwaga!
- przy dużej ilości spożywanych jabłek mogą pojawić się wzdęcia i bóle brzucha, które są związane z procesami fermentacyjnymi zachodzącymi w organizmie - należy wtedy ograniczyć ilość spożywanych owoców
- jabłka stanowią grupę o największej zawartości pestycydów, dlatego ważne, aby zawsze dokładnie myć je przed spożyciem lub wybierać te ekologiczne
Ciekawostki:
- jabłka są małokaloryczne - jedna sztuka to około 70 kcal
- najwięcej wartości odżywczych i leczniczych mają surowe jabłka, jedzone wraz ze skórką, gdyż to właśnie pod nią kryje się najwięcej błonnika, flawonoidów oraz spora zawartość witaminy C
- skład witaminowo-mineralny może być zróżnicowany w zależności od odmiany jabłek
- dojrzałe i kwaśne jabłka są najbogatsze w witaminę C
- jabłka w trakcie przechowywania tracą witaminę C, ale nie szkodzi to flawonoidom
- jabłka przejmują zapachy otoczenia, więc należy trzymać je z dala od innych świeżych produktów
- jabłka są na ogół dobrze tolerowane przez dzieci i niemowlęta (dobrze jest wybierać jabłka ekologiczne)
- jabłka mają niski indeks glikemiczny i mogą być spożywane przez osoby chore na cukrzycę (chodzi o surowe jabłka razem ze skórką)
- jabłka powinno się jeść po posiłku, gdyż zjedzone przed opóźniają trawienie i przyczyniają się do fermentacji
Przepisy z jabłkami
Jabłka to skarbnica witamin i minerałów :) Pyszne przepisy :)
OdpowiedzUsuńz jabłek można zrobić pyszne potrawy, ja jednak najbardziej lubię je w wersji klasycznej prosto z drzewa.
OdpowiedzUsuńJabłko - pierwszy owoc!
OdpowiedzUsuńFajne zestawienie :)
Jabłka to prawdziwe skarby, warto się nimi cieszyć na różne sposoby :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłka w każdej postaci, nie wiedziałam że są aż takie zdrowe! Fajne ciekawostki!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Jabłka są bardzo potrzebne i pyszne :)
OdpowiedzUsuńRyż na mleku z prażonymi jabłkami i cynamonem czasami sobie robię na fit śniadanie a czasami jeszcze z migdałami lub jakimiś bakaliami. Pychota, polecam
OdpowiedzUsuńCo dziennie przed śniadaniem jemy jedno jabłko i pół grejpfruta :D
OdpowiedzUsuńJabłuszka są pyszne i zdrowe :-)
OdpowiedzUsuń