Kotlety siekane z botwinki i kurczaka
Ciekawy pomysł na kotlety obiadowe... siekane z botwinki i kurczaka. Kotlety smakują świetnie, ale najważniejsze jest to, aby dobrze je doprawić. Sama robiłam dwa podejścia, gdyż pierwsza partia usmażonych kotletów była mało przyprawiona i mdła 😉 Nie żałujcie przypraw oraz czosnku!
Kotlety te to też fajny pomysł na wykorzystanie i urozmaicenie zwykłych filetów z kurczaka. Bo nawet najlepszy kotlet z kurczaka, jedzony zbyt często w końcu się znudzi 😉 Poza tym, dodatek botwiny wzbogaca danie, gdyż zawiera ona cenne składniki odżywcze, które wykazują właściwości odkwaszające organizm, pomagają zwalczyć stres i ukoić nerwy, a także wspomagają procesy krwiotwórcze, i zapobiegają anemii. Dlatego warto włączyć ją do swojej diety, choć niestety botwina występuje tylko sezonowo...
Kotlety z botwinki i kurczaka są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu - wystarczy 10 minut naszej pracy i już lądują na patelni, by się smażyć. Świetnie smakują podane z pieczonymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym.
P.S. Z przepisu wychodzi duża rodzinna porcja 👪
Składniki:
Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z majonezem, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Dodajemy oba rodzaje mąki i dokładnie mieszamy np. trzepaczką, aby ciasto było gładkie, bez grudek. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części, kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy pieprzem oraz solą.
Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, a łodygi i liście drobno siekamy. Cebulę i ząbki czosnku obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do miski z ciastem i dokładnie mieszamy łyżką. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki z obu stron na złocisty kolor. Po smażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Kotlety świetnie smakują z sosem czosnkowym i pieczonymi ziemniaczkami.
Kotlety te to też fajny pomysł na wykorzystanie i urozmaicenie zwykłych filetów z kurczaka. Bo nawet najlepszy kotlet z kurczaka, jedzony zbyt często w końcu się znudzi 😉 Poza tym, dodatek botwiny wzbogaca danie, gdyż zawiera ona cenne składniki odżywcze, które wykazują właściwości odkwaszające organizm, pomagają zwalczyć stres i ukoić nerwy, a także wspomagają procesy krwiotwórcze, i zapobiegają anemii. Dlatego warto włączyć ją do swojej diety, choć niestety botwina występuje tylko sezonowo...
Kotlety z botwinki i kurczaka są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu - wystarczy 10 minut naszej pracy i już lądują na patelni, by się smażyć. Świetnie smakują podane z pieczonymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym.
P.S. Z przepisu wychodzi duża rodzinna porcja 👪
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 pęczek botwiny
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majonezu
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, a łodygi i liście drobno siekamy. Cebulę i ząbki czosnku obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do miski z ciastem i dokładnie mieszamy łyżką. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki z obu stron na złocisty kolor. Po smażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Kotlety świetnie smakują z sosem czosnkowym i pieczonymi ziemniaczkami.
ale fajny mają kolor
OdpowiedzUsuńi fajnie też smakują ;)
UsuńNie jestem pewna, czy moje Baby zjadłyby tak wyglądającego kotleta...ale....warto spróbować;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Spróbuj - kolor jak dla mnie całkiem fajny :P
UsuńNa pewno smakuje genialnie taki kotlecik :) Pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńO tak! Są pyszne :)
UsuńZ chęcią byśmy zjadły te kotleciki :)
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to bardzo :)
UsuńTakich kotlecików jeszcze nie jadłam i chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam - są pyszne :)
Usuń