Jogurtowe placuszki dyniowo-pomarańczowe
Poniedziałkowe poranki nie zawsze należą do najłatwiejszych... Dlatego warto umilić sobie je dobrym śniadankiem 😉 Polecam pyszne jogurtowe placuszki z dynią i nutą pomarańczy. Przygotowuje się je bardzo szybko, nie trzeba nawet posiadać miksera, wystarczy wszystkie składniki wymieszać trzepaczką czy rózgą. Dodatkowym plusem, który skraca czas przygotowania jest to, że dyni nie trzeba przerabiać na puree, wystarczy tylko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Dynię można również przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce, wtedy następnego dnia wystarczy nam dosłownie 5 minut, aby placuszki były gotowe!
Placuszki na bazie jogurtu naturalnego są delikatne w smaku, a dodatek skórki pomarańczowej czyni je wyjątkowo aromatycznymi. Są naprawdę pyszniutkie! Najlepiej smakują na ciepło, ale również na zimno są niczego sobie - nadają się "na wynos" do pracy czy szkoły...
Placuszki na bazie jogurtu naturalnego są delikatne w smaku, a dodatek skórki pomarańczowej czyni je wyjątkowo aromatycznymi. Są naprawdę pyszniutkie! Najlepiej smakują na ciepło, ale również na zimno są niczego sobie - nadają się "na wynos" do pracy czy szkoły...
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 op. cukru ze skórką pomarańczową
- 1 szklanka dyni (startej na tarce)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
Wykonanie:
Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je, a następnie mieszamy z jogurtem naturalnym. Dodajemy cukier ze skórką pomarańczową, sól oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Na końcu dodajemy startą dynię i całość mieszamy łyżką.
Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, z obu stron na złocisty kolor.
Podajemy z cukrem pudrem, dżemem, owocami lub innymi dodatkami.
Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je, a następnie mieszamy z jogurtem naturalnym. Dodajemy cukier ze skórką pomarańczową, sól oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Na końcu dodajemy startą dynię i całość mieszamy łyżką.
Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, z obu stron na złocisty kolor.
Podajemy z cukrem pudrem, dżemem, owocami lub innymi dodatkami.
ależ pysznie wyglądają te placuszki
OdpowiedzUsuńTą pomarańczą mnie szczególnie mocno zaintrygowałaś i skusiłaś do wykonania tego przepisu. Już zabieram się do pracy i na bank będzie smakować jak każdy inny przepis z tego bloga który wypróbowałam :D
OdpowiedzUsuńCudnie wyglądają i na pewno są obłędnie smaczne :)
OdpowiedzUsuńSuper tylko co dodac zamiast cukru ze skorka pomaranczowa?
OdpowiedzUsuńZetrzeć skórkę z 1/2 pomarańczy i zmieszać z łyżeczką cukru pudru 😉
UsuńPatrząc po zdjęciu sądziłam, że dynia będzie jednym ze składników a jednak nie.. Można powiedzieć, że to nawet takie fit placuszki bo składniki bardzo okej
OdpowiedzUsuńZdecydowanie od razu dzień staje się lepszy :)
OdpowiedzUsuńNa zdjęciach wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńApetyczne placuszki :-)
OdpowiedzUsuń