Fioletowa panienka

Fioletowa panienka...to lekki i orzeźwiający deser bez pieczenia - jagodowy sernik na zimno...bez sera. Puszysta masa jagodowa na biszkoptach z jagodową galaretką na wierzchu. Nikt jej się nie oprze...
Niewymagające czasu i wielu składników ciasto pasuje zarówno jako niedzielny deser jak i na przyjęcie np. w formie tortu. Oprócz tego, że smakuje wyśmienicie to również ładnie się prezentuje i na pewno posmakuje każdemu, nie tylko amatorom słodyczy 😉





Składniki:
  • paczka podłużnych biszkoptów
  • 450 g jagód mrożonych lub świeżych
  • 400 g jogurtu typu greckiego
  • szklanka śmietanki 36 %
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 2 galaretki cytrynowe

Wykonanie:

Jagody myjemy i suszymy, a gdy mamy mrożone to odmrażamy ok. 250-300 g. Pozostałe odkładamy do galaretki, ich nie musimy odmrażać. Następnie blendujemy ok. 250-300 g jagód na gładką masę i miksujemy je z jogurtem greckim oraz cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i studzimy. Następnie łączymy wystudzoną żelatynę z masą jagodową. Na końcu ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno i delikatnie, za pomocą łyżki, mieszamy z masą jagodową.
Formę do ciasta lub tortownicę wykładamy biszkoptami, a następnie wylewamy na nie gotową masę. Wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy galaretkę. Zagotowujemy ok. 500 ml wody i w gorącej wodzie rozpuszczamy 2 galaretki cytrynowe. Następnie do rozpuszczonych galaretek dodajemy odłożone jagody świeże lub mrożone. Studzimy. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na stężałą masę jagodową. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.




P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny